proactive

Συνδεση

Τι είναι η Π.Ε.Π.Τ.E.Γ. (Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολoγικής Εκπαίδευσης Γεωτεχνικών)

Τι είναι η Π.Ε.Π.Τ.E.Γ. ;

Η Π.Ε.Π.Τ.E.Γ. (Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολoγικής Εκπαίδευσης Γεωτεχνικών),  είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και αποτελεί τον επίσημο ενιαίο επαγγελματικό και επιστημονικό φορέα των Πτυχιούχων ΓΕΩΠΟΝΩΝ - ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ Τ.Ε.  αποφοίτων Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων (Α.Τ.Ε.Ι.) και ισοτίμων σχολών εσωτερικού και εξωτερικού.

H Ένωση Γεωπόνων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, πρώην Π.Ε.Π.ΤΕ.Γ. (Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων) πλέον, με διακριτικό τίτλο «Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. «Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Γεωτεχνικών» έχει έδρα την Αθήνα, αποτελεί τον επιστημονικό και επαγγελματικό ενιαίο φορέα οργάνωσης και εκπροσώπησης των Γεωπόνων του τεχνολογικού τομέα ανώτατης εκπαίδευσης και ισοτίμων Σχολών ημεδαπής και αλλοδαπής (H.U.G.A.A.S, Hellenic Union of Graduated Agronomistsand Applied Scientists), πλέον Πτυχιούχων Γεωτεχνικών, ανεξάρτητα από την ειδικότητα τους και την νομική μορφή της επαγγελματικής τους δραστηριοποίησης .

Ποιος είναι ο σκοπός της ;

1. Η προαγωγή των επιστημών και της τεχνολογίας, που σχετίζονται με τις ειδικότητες των μελών της και γενικά την αξιοποίηση τους στην αυτοδύναμη οικονομική και κοινωνική, τεχνολογική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας και την εξύψωση της επιστημονικής και τεχνολογικής στάθμης τους.

2. α) Η προστασία και προώθηση των επιστημονικών και τεχνολογικών ενδιαφερόντων, των οικονομικών, ασφαλιστικών και των επαγγελματικών συμφερόντων και δικαιωμάτων των μελών της και η προάσπιση και προβολή του επιστημονικού και του επαγγελματικού τους κύρους.

β) Η προάσπιση και η διασφάλιση, με όλα τα νόμιμα μέσα, της αυτόνομης και χωρίς περιορισμούς άσκησης του επαγγέλματος του Γεωπόνου (Graduated Agronomist, Agricultural Engineering andapplied Scientist) της ανώτατης εκπαίδευσης, με στόχο την εναρμόνιση του με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρότυπα επαγγελματικής δραστηριοποίησης και δεοντολογίας του Γεωπόνου.

3. Η συμβολή στην προαγωγή των γεωπονικών και περιβαλλοντικών επιστημών και των επιστημών που εμπίπτουν στις γεωτεχνικές επιστήμες γενικότερα, συμπεριλαμβανομένου επιστημών διατροφής και υποστηρικτικών αυτών, καθώς και της αναπτυσσόμενης τεχνολογίας και τεχνικής που προκύπτει ή αναπτύσσεται για επαγγελματική και παραγωγική χρήση των επιστημονικών γνώσεων

4. Η συνεχής διερεύνηση των προβλημάτων της ελληνικής πρωτογενούς (αγροτικής – γεωργικής) παραγωγής και των επιμέρους κλάδων της και η προώθηση προτάσεων για την επίλυσή τους, προς την Πολιτεία και κάθε αρμόδιο κατά περίπτωση Πολιτειακό Φορέα. Με στόχο μια ποιοτική και ποσοτική βελτιστοποίηση της αγροτικής παραγωγής της Χώρας και την εξύψωση του οικονομικού της επιπέδου, την συνεισφορά της στην Εθνική Οικονομία (ΑΕΠ) με στόχο την εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών σε παραγωγή πρωτογενών και δευτερογενών ή πέραν προερχόμενων εξ αυτών προϊόντων, με βάση τις ενδογενείς δυνατότητες της Χώρας, την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ως αναγκαίου όρου για την αδιατάρακτη συνέχεια της Ελληνικής και παγκόσμιας κοινωνίας και οικονομίας.

6. Η ενημέρωση της κοινής γνώμης για ζητήματα σχετικά με τους σκοπούς και τις δραστηριότητες της.

7. Η με κάθε νόμιμο μέσο προβολή της ανάγκης για την δημιουργία κατάλληλου Φορέα ως Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου ή άλλης νομικής μορφής με ρόλο συμβούλου της Πολιτείας για ζητήματα του τεχνολογικού τομέα ανώτατης εκπαίδευσης και των Πτυχιούχων Γεωτεχνικών και συναφών Επιστημών αυτού, και ως αρμοδίου Φορέα για την διοικητική εποπτεία της επαγγελματικής και δεοντολογικής συμπεριφοράς των μελών του, καθώς και για την διασφάλιση και προστασία του επαγγελματικού κύρους τους.

Στρατηγική επιδίωξη της Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. είναι η ενιαία αντιμετώπιση των αποφοίτων της ανώτατης εκπαίδευσης και η δημιουργία συνθηκών, για την επαγγελματική αντιμετώπιση σε ισότιμη βάση, όλων των Γεωτεχνικών και συναφών επιστημόνων (Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα) που απασχολούνται νόμιμα στη χώρα μας.

Σε περίπτωση που δημιουργηθεί ο ενιαίος φορέας ή ενταχθούν οι πτυχιούχοι Γεωπόνοι σε ήδη υπάρχον φορέα, η Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. θα συνεχίσει να εργάζεται για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των μελών της σε όλα τα επίπεδα.

8. Η ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της και των συλλογικών φορέων εκπροσώπησης τους (εργασιακών συνδικαλιστικών ή εργοδοτικών οργανώσεων) με σκοπό την υποστήριξη των συμφερόντων τους και σε συνεργασία με άλλους αντίστοιχους φορείς και επιστημονικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Όλοι οι ανωτέρω σκοποί είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένοι με το ευρύτερο γενικό συμφέρον του Ελληνικού Λαού, που είναι:

α) η προάσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας, των δημοκρατικών θεσμών και της κοινωνικής δικαιοσύνης και

β) η ισόρροπη οικονομική αειφόρος ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία με την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Χώρας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Για την πραγματοποίηση των σκοπών της, η Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ., με αποφάσεις της Κεντρικής Διοικούσας Επιτροπής, λαμβάνει τα κατάλληλα μέτρα, που ιδίως αφορούν στα εξής:

1. Παρακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας και της επιστήμης και συμβάλλει με μελέτες, γνωμοδοτήσεις και προτάσεις προς τις αρμόδιες δημόσιες αρχές και λοιπούς οικονομικούς, κοινωνικούς, τεχνολογικούς και επιστημονικούς φορείς για θέματα σχετικά με τη συμβολή των μελών της, Γεωτεχνικών, στην τεχνολογική και οικονομική πρόοδο της χώρας.

2. Καθορίζει τις προϋποθέσεις πιστοποίησης των επαγγελματικών δεξιοτήτων των μελών της ανά ειδικότητα, και χορηγεί βεβαιώσεις και πιστοποιητικά σε κάθε ενδιαφερόμενο μέλος της, δημόσια υπηρεσία ή φορέα του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα ή τρίτο, που έχει έννομο συμφέρον, για κάθε θέμα, που άπτεται των επαγγελματικών προσόντων και δραστηριοτήτων των μελών της.

3. Συνεργάζεται με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα καθώς και με οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, που δραστηριοποιείται σε θέματα σχετικά με τους σκοπούς της.

4. Παρακολουθεί και συμμετέχει στη δραστηριότητα διεθνών περιβαλλοντικών και γεωπονικών-γεωτεχνικών ενώσεων, αναπτύσσοντας σχέσεις και συνεργασίες για την προώθηση των σκοπών της, κυρίως στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Εκπροσωπεί τα επιστημονικά και επαγγελματικά συμφέροντα των Πτυχιούχων Γεωτεχνικών (AppliedScientists) σε επιτροπές και κάθε είδους συλλογικά όργανα της Πολιτείας, που αποφασίζουν, γνωμοδοτούν ή μελετούν θέματα σχετικά με τους κανόνες εκτέλεσης προγραμμάτων που αφορούν την αγροτική πολιτική στη χώρα μας, την αγροτική και περιβαλλοντική εκπαίδευση, την δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση, κοινωνική ασφάλιση, τα επαγγελματικά συμφέροντα και την κοινωνική, τεχνική, οικονομική ή πολιτιστική προσφορά του Έλληνα Πτυχιούχου Γεωτεχνικού του τεχνολογικού τομέα σε τοπικό, περιφερειακό, πανελλήνιο ή διεθνές επίπεδο.

6. Συλλέγει στοιχεία, διεξάγει έρευνες και εκπονεί μελέτες για την βελτίωση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων των Α.Ε.Ι. και ειδικότερα την προαγωγή του ακαδημαϊκού, επιστημονικού προγράμματος των Σχολών που άπτονται του αγροτικού και περιβαλλοντικού (Γεωπονίας και Διατροφής). Εισηγείται στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας, στα οποία συμμετέχει, κάθε θέμα που σχετίζεται με την εκπαίδευση και το πλαίσιο άσκησης επαγγέλματος των Πτυχιούχων Γεωπόνων Α.Ε.Ι (πτυχιούχοι Τεχνολογικού Τομέα και ισότιμων σχολών) και συνεργάζεται με αυτά με στόχο την βελτίωση της επιστημονικής και επαγγελματικής κατάρτισης και δια βίου εκπαίδευσης των μελών της.

7. Εκπονεί πραγματογνωμοσύνες και μελέτες για αγροτικά και περιβαλλοντικά θέματα ή θέματα που αφορούν την ανώτατη εκπαίδευση (Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα), και ζητούνται από φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ή γενικά ενδιαφερόμενα νομικά ή φυσικά πρόσωπα.

8. Οργανώνει δραστηριότητες, που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή και ενεργοποίηση των μελών της και συγκροτεί Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας ως ειδικά γνωμοδοτικά όργανα προς την Κ.Δ.Ε για την προώθηση των σκοπών της.

9. Αναπτύσσει μη κερδοσκοπικές δραστηριότητες, που επιτρέπουν τη συγκέντρωση πόρων για αμοιβές εκπόνησης πραγματογνωμοσυνών, μελετών, οργάνωσης εκπαιδευτικών σεμιναρίων ή επιδοτουμένων προγραμμάτων, για την ανάπτυξη επιστημονικών δραστηριοτήτων, οργάνωση υπηρεσιών προβολής και ενημέρωσης των μελών της και άλλων δραστηριοτήτων ικανών να υποστηρίξουν τους σκοπούς και την δράση της Π.Ε.Π.ΤΕ.Γ., περιλαμβανομένης της απόκτησης ακινήτου για τη στέγαση των υπηρεσιών της και την κάλυψη των λειτουργικών της δαπανών.

10. Τηρεί το Μητρώο Μελών, ήτοι γενικό αρχείο επαγγελματικής κατάστασης των μελών της, στο οποίο καταχωρείται μεταξύ άλλων ο αριθμός μητρώου του μέλους και η ειδικότητά του με βάση τον τίτλο του Πτυχίου, ο τίτλος και χρόνος λήψης του πτυχίου, το εκπαιδευτικό ίδρυμα χορήγησης του Πτυχίου, λοιποί τίτλοι μεταπτυχιακών σπουδών, επαγγελματική δραστηριότητα κλπ.

11. Χορηγεί πιστοποιητικά της επαγγελματικής ιδιότητας και επαγγελματικής κατάστασης των μελών της και Εταιρειών, που μετέχουν μέλη της καθώς και βεβαιώσεις ότι τα μέλη της δεν έχουν υποπέσει σε βαρύ πειθαρχικό παράπτωμα.

12. Μεριμνά για θέματα απασχόλησης, κοινωνικής ασφάλισης, επαγγελματικής καταξίωσης και προβολής των μελών της σε σχέση με την επαγγελματική τους ιδιότητα και δραστηριότητα.

13. Συνεργάζεται με τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, στις οποίες συμμετέχουν τα μέλη της για την υποστήριξη των συμφερόντων τους με πνεύμα κοινωνικής δικαιοσύνης, παρέχοντας στοιχεία και κάθε είδους τεχνική υποστήριξη και λαμβάνει υπόψη την γνώμη τους όταν κατά περίπτωση εκπροσωπεί τα γενικά συμφέροντα των μελών της σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 6 ανωτέρω.

14. Εκδίδει ενημερωτικά έντυπα, ειδικά επιστημονικά και ενημερωτικά φυλλάδια, εκπονεί μελέτες για θέματα επαγγελματικής οργάνωσης και εργασίας των μελών της και των φοιτητών / σπουδαστών του Τεχνολογικού Τομέα των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ιδρυμάτων και Τμημάτων που προέρχονται από την εξέλιξη ή μετεξέλιξη αυτών και δημιουργεί Τράπεζα πληροφοριών αξιοποιώντας τις τεχνολογίες της πληροφορικής και των επικοινωνιών για την ενημέρωση και την επαγγελματική προβολή των μελών της.

15. Οργανώνει και στελεχώνει τις υπηρεσίες της στην έδρα της στα Περιφερειακά Τμήματα της για την αποτελεσματική πραγματοποίηση των σκοπών της και ειδικότερα υπηρεσίες επαγγελματικών θεμάτων, Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων, εργασιακών σχέσεων, δημοσίων και διεθνών σχέσεων, εκδόσεων, κ.λ.π.

16. Καθορίζει ειδικές εισφορές για την οργάνωση, συντήρηση και ανάπτυξη των μητρώων της και γενικά των δράσεων προβολής της επαγγελματικής δραστηριότητας και νομικής κάλυψης των μελών της.

17. Συμμετέχει και υλοποιεί συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα ευρωπαϊκής ένωσης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, με στόχο την προαγωγή του ακαδημαϊκού προγράμματος των ΑΕΙ, την συμβολή στην προαγωγή των γεωπονικών και περιβαλλοντικών επιστημών της χώρας και την εκπαίδευση των μελών της.