proactive

Συνδεση

Βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας οι εξαγωγές φρούτων & λαχανικών

Εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις που καταγράφει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων διακίνησης φρούτων και λαχανικών, Incofruit Hellas, για τις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών για το 2016. Όπως τονίζει ο Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit - Hellas, κ. Γ. Πολυχρονάκης, οι εξαγωγές φρούτων και λαχανικών παρουσίασαν το 2016 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά αύξηση 11% σε αξία και 22,8% σε όγκο. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία η χώρα μας εισέπραξε 1,96 δισ. ευρώ, τη στιγμή που από τις εξαγωγές ελαιολάδου  και θαλασσινών «μπήκαν» έσοδα ύψους 681 και 653 εκατ. ευρώ. Η εξαγωγική αξία των φρούτων και λαχανικών αποτελεί το 32% των συνολικών αγροτικών εξαγωγών της χώρας. Πρώτα σε έσοδα από εξαγωγές τα εσπεριδοειδή, ακολούθησαν τα σταφύλια.

Φρούτα και λαχανικά καλύπτουν το έλλειμα από τους τομείς κρεάτων και γαλακτοκομικών

«Παρά το ότι δεν απολαμβάνουν της ίδιας προσοχής όπως άλλοι τομείς από την Πολιτεία, εντούτοις ο τομέας των φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα δημιουργεί έσοδα που είναι πολλαπλάσια  απ' ότι του ελαιόλαδου (τρείς φορές) , των θαλασσινών ή των γαλακτοκομικών (4 φορές ), του καπνού και προϊόντων καπνού (5 φορές) και των δημητριακών (8-9 φορές)», σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης.

Όπως επισημαίνει ο Incofruit Hellas, από πλευράς διάρθρωσης των εξαγωγών στα αγροτικά προϊόντα, προκύπτει η συντριπτική υπεροχή των φρούτων και λαχανικών και των παρασκευασμάτων τους, των οποίων η εξαγωγική αξία αποτελεί το 32% της αξίας των συνολικών αγροτικών εξαγωγών και ότι μόνο το εμπορικό πλεόνασμα στα φρούτα και λαχανικά το 2016, ύψους 1,213 δις ευρώ, αντιστάθμισε πλήρως το  εμπορικό έλλειμμα “κρεάτων και των παρασκευασμάτων” τους, ύψους 1,024 δις ευρώ,  αλλά και το έλλειμμα των “γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών πουλιών” ύψους 154,78 εκατ ευρώ. Η πρόσοδος των οπωροκηπευτικών είναι απολύτως σταθερή διαχρονικά χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις και με ανοδική τάση αύξησή της την τελευταία 10ετία συμβάλλοντας καθοριστικά στην συνεχή βελτίωση του εμπορικού ελλείμματος των γεωργικών μας προϊόντων.

Σημειώνεται ότι το 2016 έναντι του 2015, το εμπορικό έλλειμμα των αγροτικών μας προϊόντων μειώθηκε κατά (-)19,2% εξαιτίας της αύξησης των εξαγωγών μας κατά 7%, και της πτώσης στις εισαγωγές κατά 4,5%. Όσο για τον τομέα των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, oι εξαγωγές το 2016 αυξήθηκαν κατά 22,8% κατ όγκο σε σχέση με το 2015 και ανήλθαν σε 1.673.113 τόνους και η αξία αυξήθηκε κατά 11,1%, στα 1.041,4 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σε επεξεργασία από INCOFRUIT-HELLAS.

Πρώτα σε έσοδα εξαγωγών τα εσπεριδοειδή με έσοδα 242,7 εκατ.ευρώ

Οι εξαγωγές των λαχανικών που παράγονται στην Ελλάδα απέδωσαν έσοδα 157,15 εκατομμύρια ευρώ ενώ των φρούτων 884,23 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας ρεκόρ (τα εσπεριδοειδή 242,7 εκατ.ευρώ, επιτρ. σταφύλια 112,9 εκατ., τα ακτινίδια 83,9 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από τα καρπούζια-πεπόνια ανήλθαν σε 45,2 εκατομμύρια ευρώ και από τις φράουλες σε 27,94 εκατ. ευρώ).

Διαβάστε εδώ το πλήρες σημείωμα του Incofruit - Hellas

agrotypos.gr