proactive

Συνδεση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΠΤΕΓ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΒΡΟΣ - ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Tεχνολογικής Εκπαίδευσης Γεωτεχνικών ( ΠΕΠΤΕΓ).

Θα θέλαμε να εκφράσουμε την βαθιά μας θλίψη και δυσαρέσκεια για τα δεινά που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας και ο πρωτογενής τομέας τον οποίο υπηρετούμε ως  Επιστήμονες  Γεωτεχνικοί .

 Και πάντα δίπλα στους Αγρότες της χώρας, όπως οφείλουμε.

Τα θέματα είναι:

Οι πυρκαγιές οι οποίες εξελίχθηκαν στο Έβρο και σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που  έχουν δημοσιευτεί σε φωτογραφίες , βίντεο, που αποτυπώνουν  το «πριν» και το «μετά» του εφιαλτικού «πύρινου μετώπου» στο δάσος της Δαδιάς.  Το καταπράσινο φυσικό τοπίο και η  μετατροπή του σε κρανίου τόπος.  Επίσης βάσει των χαρτών, τους οποίους δημοσίευσε το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, φαίνεται ότι οι καμένες εκτάσεις για τις περιοχές του Νομού Έβρου και Πάρνηθας του  Νομού Αττικής μέχρι τις 28/08/2023 ανέρχονται στα 826,000  και 58,320 εκτάρια αντίστοιχα.

Γεννώντας σε όλους το ερώτημα ΑΝ ποτέ ξανά ζωντανέψει αυτό, το  μεγάλης σημασίας οικοσύστημα της περιοχής για να δώσει την απαιτούμενη ζωή και οικονομική ευμάρεια στον Έβρο και γενικά στη περιοχή της Θράκης.

  Ένα ακόμη τεράστιο θέμα που μας ταλανίζει και μας  προβληματίζει  είναι οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, που έχουν επίσης πλήξει με τόση μανία το πρωτογενή τομέα της χώρας μας.

 Στη  Θεσσαλία Παράγεται

  • Το 71,1% του χοιρινού κρέατος
  • Πάνω από το ένα τρίτο από αρνιά(36,6%) και πρόβατα(35,8%)
  • Το ένα τρίτο του κρέατοςαπό νεαρά μοσχάρια (έως 2 ετών).

         Επιπλέων στο κάμπο της Θεσσαλίας παράγεται : 

  • Ημισή ελληνική παραγωγή τυριών(47% των μαλακών τυριών, 23% των σκληρών τυριών, 57% του νωπού βουτύρου, 38% της μυζήθρας και 38% της κρέμας) -το μεγαλύτερο μέρος τους στο νομό Τρικάλων.
  • Παράγεται το 18,5% του γάλακτος(20,4% του πρόβιου, 25,4% του βουβαλίσιου, 15,2% του αγελαδινού).

Ακόμη, στη Θεσσαλία βρίσκονται πάνω από τις μισές αχλαδιές (54%) και αμυγδαλιές (51,5%) της χώρας, το 36% των καστανιών, το 31% των μηλιών και το 22,2% των καρυδιών.

Στο βαμβάκι αφιερώνονται περίπου 1.600.000 στρέμματα στον θεσσαλικό κάμπο, δίνοντας σχεδόν το 40% της εγχώριας παραγωγής , στο σκληρό σιτάρι έχει το 34% συνόλου παραγωγής , στο καλαμπόκι το 22% συνόλου παραγωγής, στα ψυχανθή και ειδικά στις φακές, το 32% συνόλου παραγωγής κ.λ.

 Κλείνοντας θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή, στους εκάστοτε κυβερνόντες και σε όλους τους αρμοδίους  ως επιστημονικό δυναμικό πως  θα πρέπει  βοηθήσει  το πρωτογενή  τομέας για την γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας και τη ανακούφιση των πληγέντων περιοχών της Πατρίδας μας.