proactive

Συνδεση

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου για τις Natura

Σε δημόσια διαβούλευση έως τις 22 Νοεμβρίου θέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το σχέδιο νόμου για την οργάνωση και λειτουργία φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών.

Όπως επισημαίνουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, βασικός στόχος αυτού το νόμου είναι «η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών, μέσω του θεσμού των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ), για τη διατήρηση της βιοποικόλητας, την προστασία του εθνικού φυσικού κεφαλαίου με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και την ενίσχυση του τοπικού προϊόντος».

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος, υποστηρίζουν πως με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου προβλέπεται η κάλυψη του συνόλου των περιοχών του δικτύου Natura 2000 της χώρας (100%/446 περιοχές), ενώ έως σήμερα καλύπτονταν οι 116 από τις 419 περιοχές του δικτου Natura 2000 (ποσοστό 27,7%).

Aυτο θα καταστεί εφικτό, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, αφενός με την επέκταση των περιοχών ευθύνης των υφιστάμενων ΦΔΠΠ και αφετέρου με την ίδρυση επτά νέων.

Η μόνη περιοχή η οποία προς το παρόν δεν εντάσσεται σε ΦΔΠΠ είναι η Χερσόνησος του Άθωνα, για την οποία προβλέπεται ειδική ρύθμιση, που θα υλοποιηθεί εντός του 2018.

Ειδικότερα για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών:

· ρυθμίζεται η χωρική αρμοδιότητα των ΦΔΠΠ στο 100% των περιοχών του δικτύου Natura 2000.

· συγκροτούνται Φορείς Διαχείρισης για περιοχές με μεγάλο περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα, π.χ. για τον Θερμαϊκό και τον Αμβρακικό Κόλπο (διεύρυνση ορίων υφιστάμενων φορέων), τον Κορινθιακό Κόλπο και τις νησιωτικές προστατευόμενες περιοχές (όπου η ανάπτυξη δράσεων περιβαλλοντικής ερμηνείας και οικοτουρισμού μπορεί να παράξει νέο τουριστικό προϊόν και να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο).

. επικαιροποιείται το έργο των ΦΔΠΠ και οι αρμοδιότητες των διοικητικών τους συμβουλίων, με έμφαση στα ζητήματα τοπικής ανάπτυξης και ενεργοποίησης της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, παράλληλα με την περιβαλλοντική προστασία, εποπτεία και διαχείριση,

· στηρίζεται η εργασία των συμβασιούχων των ΦΔΠΠ με παράταση των συμβάσεών τους ως την προκήρυξη διαγωνισμών του ΑΣΕΠ για οχτάμηνες συμβάσεις (εντός του 2018), με στόχο την προκήρυξη διαγωνισμών για θέσεις αορίστου χρόνου εντός του 2019 με πλήρες οργανόγραμμα για όλους τους φορείς και περιγράμματα θέσεων,

· εξασφαλίζονται πόροι για τη λειτουργία των ΦΔΠΠ, από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΕΝ, αλλά και η πρόσβαση τους σε ανταγωνιστικά χρηματοδοτικά εργαλεία και σε τοπικούς αναπτυξιακούς και ανταποδοτικούς πόρους,

· τίθενται διαδικασίες αξιολόγησης του προσωπικού και του έργου των ΦΔΠΠ συνολικά, σε ετήσια βάση.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου.

Προκόπης Γιόγιακας

news.in.gr