proactive

Συνδεση

Κίνδυνος να χαθούν δικαιώματα εξαιτίας των δασικών χαρτών

Προβλήματα με τους δασικούς χάρτες αντιμετωπίζουν πολλοί αγρότες σε αρκετές περιοχές της χώρας που μέχρι πριν από λίγες ημέρες είχαν εφησυχαστεί ότι δεν θα έχουν θέμα. Πριν από λίγες ημέρες πολλοί παραγωγοί έλαβαν ενημερωτικό μήνυμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι στη δήλωση ΟΣΔΕ που υπέβαλαν υπάρχουν επικαλύψεις των αγροτεμαχίων τους με τους αναρτημένους δασικούς χάρτες και θα πρέπει να τρέξουν για να προλάβουν την προθεσμία υποβολής ενστάσεων που λήγει στις 27 Ιουλίου. Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για τις κοινοτικές εκτάσεις που μέσω ενός ιδιόμορφου καθεστώτος νοίκιαζαν τα τελευταία χρόνια, οι οποίες έχουν δικαιώματα αλλά κινδυνεύουν να χαθούν αν δεν ενδιαφερθούν να κάνουν ενστάσεις οι Δήμοι.

Παραγωγοί που είχαν τσεκάρει online τα χωράφια τους στους αναρτημένους χάρτες από το κτηματολόγιο και τα είχαν βρει καθαρά, ξαφνικά έλαβαν το αυτοματοποιημένο μήνυμα του ΟΠΕΚΕΠΕ που τους ενημερώνει ότι «υπάρχουν επικαλύψεις των αγροτεμαχίων που έχουν δηλωθεί στην ΕΑΕ2017 με τους μέχρι σήμερα αναρτημένους Δασικούς Χάρτες». Μάλιστα οι παραγωγοί απορούν γιατί δεν ενημερώθηκαν τη στιγμή που γίνονταν οι δηλώσεις από τους υπαλλήλους.

Σε περιοχές όπως το Βόιο Κοζάνης, το μεγαλύτερο πρόβλημα υπάρχει με τις λεγόμενες «κοινοτικές εκτάσεις», οι οποίες είναι εκτάσεις παρακείμενες σε ιδιοκτησίες αγροτών και καλλιεργούνται εδώ και πολλά χρόνια, για τις οποίες όμως δεν υπάρχουν χαρτιά. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, τα προηγούμενα χρόνια ο ΟΠΕΚΕΠΕ παρότρυνε τους παραγωγούς να τα δηλώσουν ως «κοινοτικές εκτάσεις». Οι εκτάσεις αυτές είναι μια αυθαίρετη δημιουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ που βόλευε όλες τις πλευρές, αφού ο Δήμος δεν έκανε ποτέ κτηματολόγιο για να ξέρει ποιες είναι αυτές οι εκτάσεις. Ο Δήμος βέβαια έβγαινε ευνοημένος από αυτή την ειδική λύση αφού εισέπραττε ένα αντίτιμο για αυτά τα στρέμματα. Μέχρι σήμερα, για αυτά τα «κοινοτικά» πληρώνονταν κανονικά δικαιώματα γιατί αναγνωρίζονται ως καλλιεργούμενες εκτάσεις. Τώρα αυτό που φοβούνται οι παραγωγοί είναι τι θα γίνει με αυτά τα στρέμματα και αν θα χαθούνε τα δικαιώματα που έχουν, στην περίπτωση που ο δήμος δεν προβεί σε καμία ενέργεια και δεν κάνει ένσταση.

Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι ο Υπουργός ΑΑΤ, κ. Αποστόλου, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «η δήλωση ΟΣΔΕ των προηγούμενων ετών θα αποτελέσει ασφαλιστική δικλείδα για τον αποχαρακτηρισμό των εκτάσεων αυτών», αλλά βέβαια μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια τέτοια εξέλιξη.

agrotypos.gr