proactive

Συνδεση

Οι προτάσεις της Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. για τους πληγέντες αγρότες & κτηνοτρόφους της Εύβοιας στον ΥπΑΑΤ Μάκη Βορίδη

Η επιστολή της ΠΕΠΤΕΓ προς τον ΥπΑΑΤ κ. Μάκη Βορίδη με τις προτάσεις της Ένωσης για την ανακούφιση αγροτών  και κτηνοτρόφων της Εύβοιας μετά από την πλημμύρα στους Δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων και Χαλκίδας στις 9 Αυγούστου 2020.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
 
Η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Γεωτεχνικών (Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ.) σας προτείνει τα παρακάτω μέτρα για να μπορέσουν οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι της Εύβοιας, να ανακουφισθούν από την καταστροφή που υπέστησαν καθώς και να βρεθεί τρόπος να σωθούν οι καλλιέργειες τους και οι εγκαταστάσεις τους (στάβλοι, ζωικό κεφάλαιο κ.λ.π.), μετά από την πλημμύρα που έπληξε περιοχές της Κεντρικής Εύβοιας και τους Δήμους Διρφύων – Μεσσαπίων &  Χαλκίδας στις 9 Αυγούστου 2020.
 
Οι καταστροφές στον πρωτογενή τομέα στην περιοχή είναι τεράστιες και ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος σε απόγνωση.
 
Σας παραθέτουμε  τα παρακάτω άμεσα προτεινόμενα μέτρα :
 
1.  Να προχωρήσει η κατασκευή του  φράγματος των Ψαχνών το οποίο θα επιλύσει οριστικά το αρδευτικό πρόβλημα του Κάμπου των Ψαχνών . Το έργο αυτό  θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας της Εύβοιας. Επιπρόσθετα θα λειτουργήσει ευεργετικά ώστε να μειωθεί το υδατικό φορτίο που επιβαρύνει τον ποταμό Λήλαντα λόγω του  μεγάλου όγκου νερού. Παράλληλα  θα συνεισφέρει  στην αποκατάσταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων καθώς λόγω της πλημμύρας έχουν γίνει διαβρώσεις σε καλλιεργήσιμη γη υψηλής παραγωγικότητας. Στις περισσότερες περιπτώσεις έχει χαθεί η γονιμότητα του εδάφους που χρειάζεται έως και 10 χρόνια για να επανέλθει. Επομένως θα πρέπει να γίνουν αντίστοιχα έργα προκειμένου το νερό που χάνεται να επιστρέφει στο έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα .
 
2.  Επαναλειτουργία του δικτύου άρδευσης του Ληλαντίου Πεδίου το οποίο έχει καταστραφεί ώστε να μειωθεί το υδατικό φορτίο κάθε φορά που ο Ποταμός Λήλας δέχεται μεγάλο όγκο νερού. Επιπρόσθετα να εμπλουτιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής που ήδη έχει πρόβλημα υφαλμύρωσης και να αναζωογονηθεί  το έδαφος  και η γονιμότητα του προς όφελος των καλλιεργειών της περιοχής .
 
3. Για την καλλιέργεια κυρίως της χειμερινής πατάτας και κυρίως στην περιοχή των Ψαχνών  , που καταστράφηκε ολοσχερώς, ο ΕΛΓΑ βάση του κανονισμού του θα αποζημιώσει μόνο τα έξοδα επανασποράς . Όμως επανασπορά δεν μπορεί να γίνει πλέον,  και για το λόγο αυτό θα πρέπει αποζημιώσει τουλάχιστον το 70 – 80 % της μέσης παραγωγής (περίπου  2.200 κιλά /στρέμμα).
 
4. Για τις υπόλοιπες καλλιέργειες κηπευτικών τόσο στα Ψαχνά όσο και στο Ληλάντιο Πεδίο πρέπει επίσης να προχωρήσουν άμεσα οι αποζημιώσεις των πληγέντων παραγωγών .
 
5. Nα προχωρήσετε σε επιπλέον έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πληττόμενων αγροτών και κτηνοτρόφων όπως γίνεται για παράδειγμα στους παραγωγούς λαϊκών αγορών λόγω COVID.
 
6.  Θα πρέπει άμεσα να αποζημιωθούν τα αντλητικά συγκροτήματα των γεωτρήσεων , τα γεωργικά μηχανήματα και τα παρελκόμενα που καταστράφηκαν. Παράλληλα να δοθούν κίνητρα και χρηματοδοτικά εργαλεία μέσω στοχευμένων προγραμμάτων για την άμεση αντικατάσταση τους. Επίσης να διευκολυνθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες οι παραγωγοί που κατά περίπτωση θα πρέπει να προχωρήσουν σε ανόρυξη νέων γεωτρήσεων λόγω καταστροφής των υφιστάμενων.
 
7. Ακόμη να αποζημιωθούν αντίστοιχα και οι κτηνοτρόφοι που καταστράφηκαν οι σταβλικές εγκαταστάσεις και το ζωικό τους κεφάλαιο .
 
8. Λόγω αύξησης των πληθυσμών των Αγριόχοιρων θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε οι περιφράξεις των γεωτεμαχίων με συρματόπλεγμα που  καταστράφηκαν να αποζημιωθούν και να αντικατασταθούν, διότι είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των επιδρομών τους και προστασίας καλλιεργειών και πολιτών.
 
9.  Πρέπει άμεσα και όπου απαιτείται , να γίνουν επιχωματώσεις καθώς και μεταφορά μπαζών από την καλλιεργήσιμη γη το γρηγορότερο δυνατό.
 
10. Οι πληγέντες αγρότες, κτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι και μελισσοκόμοι χρειάζονται άμεσες χρηματοδοτήσεις, βραχυπρόθεσμες για να ανταπεξέλθουν σε καλλιεργητικές ανάγκες και μεσοπρόθεσμες για να μπορέσουν να αντικαταστήσουν πάγιες εγκαταστάσεις και μηχανήματα που έχουν καταστραφεί. Επομένως είναι απαραίτητο να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μπορέσουν να τύχουν δανεισμό από τις τράπεζες, τόσο οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που δεν έχουν οφειλές αλλά και όσοι είναι εγκλωβισμένοι  στον ‘’Τειρεσία’’ και σε πολλές περιπτώσεις για πολύ μικρά πόσα
 
Επιπρόσθετα θα πρέπει το γρηγορότερο να προχωρήσετε σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους Δήμους της περιοχής σε :
 
• δημιουργία ενός ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για την κατασκευή και κατά περίπτωση συντήρηση των υποδομών,

• συνεργασία των επιστημονικών κλάδων για την σωστή αποκατάσταση των έργων. Δεν νοείται πλέον οποιοδήποτε τεχνικό έργο είτε επισκευής είτε ανακατασκευής χωρίς να  συνοδεύεται από γεωλογικές  και  υδρολογικές μελέτες

• αναπτυξιακό προγραμματισμό των πλημμυρισμένων αγροτικών περιοχών, σε συνδυασμό με τα απαραίτητα έργα, για να μπορέσουν οι παραγωγοί να διατηρήσουν τις καλλιέργειες και το αγροτικό τους εισόδημα.
 
Παρακαλούμε θερμά όπως λάβετε υπόψη σας τα παραπάνω αιτήματά μας και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την βοήθεια των πληγέντων αγροτών και κτηνοτρόφων.
 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΠΤΕΓ