proactive

Συνδεση

Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. ΕΥΒΟΙΑΣ: Επιτέλους - Από τις διαπιστώσεις στις πράξεις ...

Διαχρονικά η περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται στον Νόμο μας είναι ανεπανόρθωτη. Για μια ακόμη φορά η πολύπαθη Εύβοια βρίσκεται στο έλεος φυσικών καταστροφών που στοιχίζουν μάλιστα σε ανθρώπινες ζωές.

Η σημερινή καταστροφή (09/08/20) στις περιοχές του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων (Μεσσάπιος ποταμός, Ψαχνά, Πολιτικά) και του Δήμου Χαλκιδέων (Λήλας Ποταμός, Βασιλικό, Άγιος Νικόλαος, Ν. Λάμψακος κ.λ.π.) που επλήγησαν από πλημμύρα δεν είχαν δυστυχώς τις απαραίτητες υποδομές και τα τεχνικά έργα με αποτέλεσμα η καταστροφή από τις Πυρκαγιές του Αυγούστου του 2019 ένα χρόνο μετά, να φανερώσει πως δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία πρόληψη, ούτε περιβαλλοντικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων,  με εκπόνηση αντιπλημμυρικών έργων και καθαρισμό υδατορεμάτων και ποταμών.

Είναι επιτακτική ανάγκη να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού για να στηριχθούν οι κάτοικοι των περιοχών που υπέστησαν τις καταστροφές, να παρθούν άμεσα μέτρα διάσωσης και απεγκλωβισμού, να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών.

Σήμερα, που η κλιματική αλλαγή καθημερινά στέλνει μηνύματα σε όλον τον πλανήτη για την επερχόμενη περιβαλλοντική καταστροφή, πρέπει ως χώρα να έχουμε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για το περιβάλλον .

Συμπαραστεκόμαστε σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, σώματα ασφαλείας , πολιτική προστασία, τους εθελοντές , τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΟΤΑ Α' & Β' βαθμού και τους απλούς πολίτες , που με αυταπάρνηση δίνουν τη μάχη για να περισώσουν ότι μπορούν , και να ανακουφίσουν τους πληγέντες συμπολίτες μας.

Ως επιστημονική ένωση που τα μέλη της έχουν άμεση σχέση με θέματα σχετικά με την αγροδιατροφή και το περιβάλλον

Kαλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού για να στηριχθούν οι κάτοικοι των περιοχών που υπέστησαν τις καταστροφές, να παρθούν άμεσα μέτρα διάσωσης και απεγκλωβισμού, να κηρυχτεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να υπάρξουν μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών.

Οι κυβερνήσεις και όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς γνωρίζουν εδώ και χρόνια την όξυνση των πλημμυρικών φαινομένων ως αποτέλεσμα της Κλιματικής Αλλαγής και των πυρκαγιών και της μείωσης της δασικής και φυτικής εδαφοκάλυψης και τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας που πρέπει μετά από τις απαραίτητες γεωτεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες να ξεκινήσουν το γρηγορότερο δυνατό.

Είναι απαράδεκτο το 2020 να χάνονται ζωές και να καταστρέφονται οι περιουσίες και οι κόποι των πολιτών.

Οι μελλοντικές συνέπειες για το περιβάλλον και την κοινωνία ολέθριες .

Διότι η άγνοια του προβλήματος καταστρέφει αλλά και η μη κατανόηση του προβλήματος οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην διάλυση του περιβάλλοντος. 

Eπιτέλους, ας δοθεί ένα τέλος … 

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. ΕΥΒΟΙΑΣ

pepteg neo logotypo 2020