proactive

Συνδεση

ΔΑΟΚ ΕΥΒΟΙΑΣ: 1ο Τακτικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στην Βαμβακοκαλλιέργεια

1ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Α. ΣΤΟΧΟΙ

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Εύβοίας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στο Βαμβάκι», ενημερώνουν τους βαμβακοκαλλιεργητές ΠΕ Εύβοιας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας στο πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο ανάπτυξης των βαμβακοφύτων.

Αφορά τη χρονική περίοδο του φυτρώματος μέχρι την εμφάνιση των πρώτων χτενιών και τη δημιουργία μέγιστης αυτοάμυνας της βαμβακοφυτείας για όλη τη καλλιεργητική περίοδο        

     Η τακτική   παρακολούθηση της καλλιέργειας από τους παραγωγούς και η εφαρμογή των καλλιεργητικών πρακτικών στο σωστό χρόνο ,θα συμβάλλουν στην επίτευξη του παραπάνω στόχου                                                              

Β. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

α. Οι σπορές στην Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ ξεκίνησαν το δεύτερο εικοσαήμερο Απριλίου και ολοκληρώθηκαν το πρώτο δεκαήμερο του Μαϊου. Στις όψιμες σπορές χρειάστηκε να γίνουν επανασπορές.

       β. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στη περιοχή κράτησαν τα φυτά με αποτέλεσμα την εποχή αυτή τα βαμβακόφυτα να βρίσκονται στο στάδιο εμφάνισης των πρώτων χτενιών, με 10-15 πραγματικά φύλλα και ύψος περίπου τα 20 εκατοστά στις πρώϊμες σπορές και στα 4-6 στις πιο όψιμες.

       γ. Γενικά διαπιστώνεται κανονική πυκνότητα φυτών ανά στρέμμα, η δε ανάπτυξή τους κρίνεται ικανοποιητική.

δ. Παρατηρούνται προσβολές κυρίως θριπών   αφίδων και σποραδικά Λίγκου αλλά και η παρουσία ωφελίμων οργανισμών.

ε. Μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται με νέο ζιζάνιο εισβολέα για την περιοχή το Euphorbiaheterophylla.

Γ. ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

Συνιστάται:

α. Κατεργασία του εδάφους με καλλιεργητή για καταστροφή των ζιζανίων και αερισμό του εδάφους για ανάπτυξη ισχυρού ριζικού συστήματος σε συνδυασμό με χημική καταπολέμηση με εγκεκριμένα εκλεκτικά ζιζανιοκτόνα (πολυετή ζιζάνια) ή χειρονακτική καταστροφή στην ζώνη σποράς.

β. Ισόρροπη λίπανση και άρδευση για αποφυγή υπερβολικής τρυφερής βλάστησης, που είναι σε βάρος των καρποφόρων οργάνων και καθιστούν τα φυτά ευπαθή στους επιβλαβείς οργανισμούς.

γ. Αποφυγή χημικής επέμβασης διότι την εποχή αυτή εγκαθίστανται και αναπαράγονται οι ωφέλιμοι οργανισμοί, που είναι σύμμαχοι στην καταστολή των πληθυσμών των επιβλαβών εντόμων και είναι χρήσιμοι στις επόμενες και πιο επικίνδυνες γενεές.

δ. Οι παραγωγοί να παρακολουθούν τακτικά τις βαμβακοφυτείες (κάθε 3-4 ημέρες) προκειμένου να διαπιστώνουν τη παρουσία επιβλαβών οργανισμών και ζημιές στην καλλιέργεια και επεμβαίνουν μόνο όταν οι πληθυσμοί ξεπερνούν τα όρια της επέμβασης όπως παρακάτω:

    Αφίδες: Όταν οι πληθυσμοί παραμένουν υψηλοί για επτά συνεχείς ημέρες, με κατώτερο όριο επέμβασης 25 άτομα αφίδων κ.μ.ο ανά φύλλο σε δείγμα 100 φύλλων
    Θρίπες: Δεν απαιτείται ψεκασμός.
    Λύγκος: Όταν σε 100 φυτά εμφανισθούν 5 άτομα κατά μέσο όρο.

Επισημαίνουμε ότι όποιες μη σημαντικές ζημιές στα πρώτα στάδια ανάπτυξης της καλλιέργειας αναπληρώνονται σταδιακά με νέα όργανα

Δ.ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΨΕΚΑΣΜΏΝ.

Δεν συνιστώνται επεμβάσεις με φυτοφάρμακα στις βαμβακοφυτείες χωρίς έλεγχο της πυκνότητας των επιβλαβών οργανισμών και τη διαπίστωση των παραπάνω ορίων ,καθώς άστοχοι και άκαιροι επιβαρύνουν την καλλιέργεια, το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Σε κάθε περίπτωση οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και μόνοι υπεύθυνοι για την τελική απόφαση επιλογής της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης στις συνθήκες της καλλιέργειας των, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν και του τρόπου και του χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και για τους λοιπούς χειρισμούς που συμβάλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα της καλλιέργειας οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγεϊονομικού Ελέγχου στο τηλέφωνο 2221353920 Κ.Τζελάς καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου στο τηλέφωνο 2421066525.

ΔΑΟΚ ΕΥΒΟΙΑΣ