proactive

Συνδεση

SARS-CoV-2 Απολύμανση, Μερίδιο Αγοράς & Επόπτες Υγείας ...

Του Χάρη Πέρου*

Με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού αρχίσαμε να χρησιμοποιούμε σωστά τον όρο της Απολύμανσης.

Παλαιότερα ο όρος αυτός είχε μια πιο γενική έννοια και σήμαινε την καταπολέμηση εντόμων.

Σήμερα με την έναρξη της πανδημίας η απολύμανση άρχισε να χρησιμοποιείται και σαν ορολογία σωστά αλλά και σαν εφαρμογή.

Η απολύμανση είναι η διαδικασία με την οποία επιτυγχάνεται η αδρανοποίηση ή καταστροφή των παθογόνων μικροοργανισμών, με χημικές μεθόδους (αλκοόλη) ή με φυσικές μεθόδους (θερμοκρασία) σε επιφάνειες και αντικείμενα. Να αναφέρουμε ότι η απολύμανση δεν έχει επίδραση σε ανθεκτικές μορφές των μικροοργανισμών (σπόροι).

Με την έναρξη της πανδημίας και της προσπάθειας όλων μας να μπορέσουμε να μειώσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού, πολλές εταιρείες,επιχειρήσεις και όχι μόνο, άρχισαν να εφαρμόζουν την απολύμανση στους χώρους τους.

Την εργασία αυτή την αναλαμβάνουν διάφορες ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες ασχολούνται με την καταπολέμηση εντόμων και τρωκτικών. Αυτές οι εταιρείες απασχολούν επιστημονικό προσωπικό, το οποίο είτε είναι ιδιοκτήτες είτε είναι υπεύθυνοι εργαζόμενοι-επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων όπως: Γεωπόνοι Π.Ε., Γεωπόνοι Τ.Ε., Χημικοί, Επόπτες Υγείας κ.α.. Γι’ αυτές τις εταιρείες και για τις ειδικότητες που αναφέραμε πιο πάνω άνοιξε ένα μερίδιο στην αγορά εργασίας.

Το θέμα είναι ότι το επιστημονικό προσωπικό της χώρας που ασχολείται με αυτό το αντικείμενο αντί να ενωθεί, καθώς είναι στα επαγγέλματα που ήταν και είναι στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπισή του κορωνοϊού, εμφανίζουν τάσεις διαχωρισμού.

Συγκεκριμένα, κάποιοι μεμονωμένοι επαγγελματικοί φορείς αρχίζουν να αναφέρουν τους εαυτούς τους ως εξειδικευμένους ειδικούς επιστήμονες ‘‘αυθεντίες’’ στην απολύμανση σε αντίθεση με άλλες ειδικότητες. Αυθαίρετα, λοιπόν, προσθαφαιρούν από μόνοι τους τις ειδικότητες που μπορούν να ασκούν αυτή την επαγγελματική δραστηριότητα.

Φυσικά πάλι στο επίκεντρο και στην προσπάθεια αποκλεισμού είναι οι Γεωπόνοι Τ.Ε., από τους οποίους θέλουν να αφαιρέσουν την επαγγελματική δραστηριότητα της απολύμανσης, την οποία εδώ και δεκαετίες την εφαρμόζουν και πλέον έχουν μεγαλύτερη εμπειρία από τους επόπτες υγείας.

Άλλωστε μέχρι πριν λίγα χρόνια με το που τελείωναν την σχολή τους διοριζόντουσαν στο δημόσιο. Τώρα, όμως, που δεν υπάρχει αυτή η επαγγελματική διέξοδος για τους αποφοίτους τους, τους αναφέρουμε σαν ειδικούς επιστήμονες με εξειδίκευση στην απολύμανση;

Τόσο καιρό γνώριζα ότι ο απόφοιτος ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος λέγεται πτυχιούχος και όχι ειδικός επιστήμονας…

Ο ειδικός επιστήμονας είναι αυτός που είναι μέσα στο πεδίο καθημερινά επιμορφώνεται και ασκεί την επαγγελματική ιδιότητα.

Το χειρότερο όλων είναι ότι πλέον ο ειδικός επιστήμονας έχει αρχίσει και αναφέρεται και σε προκηρύξεις διαγωνισμών για εργολαβίες ….

Όλα αυτά τα έτη οι προκηρύξεις διαγωνισμών για εργολαβίες αναφερόντουσαν στην απεντόμωση – μυοκτονία – απολύμανση και οι επιστημονικά υπεύθυνοι ήταν όσες ειδικότητες μπορούσαν να εκδώσουν άδεια καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών. Τώρα η εμπειρία ετών όλων των συναδέλφων εξαφανίζεται, γιατί κάποιοι θέλουν να προωθήσουν κάποιους;

Μήπως η συγκεκριμένη ειδικότητα των ‘’ειδικών επιστημόνων’’ θα πρέπει να ασχοληθεί και με άλλες επαγγελματικές επιλογές; ....

Αντί να συζητάμε για την εξέλιξη του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού στον χώρο απεντομώσεων και απολυμάνσεων, εστιάζουμε και συζητάμε για όλα αυτά που μία μικρή μερίδα ανθρώπων ‘’ειδικών επιστημόνων’’ θέλει απλώς ‘‘να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα’’. …

*Του Χάρη Πέρου

Γεωπόνος Τ.Ε. M.Sc.

Αν.Γεν.Γραμματέα των Γεωπόνων Τ.Ε.  της Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ.