Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του Τεχνολογικού Τομέα- Α.Ε.Ι. Τ.Τ.)

Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

(Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα

του Τεχνολογικού Τομέα- Α.Ε.Ι. Τ.Τ.)

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.) ιδρύθηκαν το 1983 με τον νόμο Ν. 1404/1983 και καταργήθηκαν επί υπουργείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου,  με τον Νόμο 4610/07-05-19 ΦΕΚ 70- ΤΕΥΧΟΣ Α' .
 
Τα Τ.Ε.Ι. ήταν  Ν.Π.Δ.Δ. και αυτοδιοικούνταν στα πλαίσια του νόμου Ν. 1404/1983 και του εσωτερικού κανονισμού. Η εποπτεία του κράτους ασκούνταν από τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού.
 
 ΤΕΙ ΠΡΩΗΝ
 
 
Τα Τ.Ε.Ι. (Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του Τεχνολογικού Τομέα- Α.Ε.Ι. Τ.Τ.) είχαν ειδικότερα ως αποστολή:
 
1) Να παρέχουν θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, επαρκή για την εφαρμογή επιστημονικών , τεχνολογικών, καλλιτεχνικών ή άλλων γνώσεων και δεξιοτήτων στο επάγγελμα.
2) Να συμβάλλουν στη δημιουργία υπεύθυνων πολιτών, ικανών να συνεισφέρουν ως στελέχη εφαρμογής στα πλαίσια του δημοκρατικού προγραμματισμού, στην οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας.
3) Να υλοποιήσουν το δικαίωμα δωρεάν παιδείας κάθε Έλληνα πολίτη, ανάλογα με τις κλίσεις του και με όσα προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι.
4) Να συμβάλλουν στον επαγγελματικό  προσανατολισμό τόσο των φοιτητών τους, όσο και των νέων γενικότερα.
5) Να διατηρούν αμφίδρομη σχέση με τις αντίστοιχες παραγωγικές μονάδες και τους οργανωμένους κλάδους της οικονομίας της περιφέρειάς τους.
6) Να συνεργάζονται μεταξύ τους ή με άλλα εκπαιδευτικά ή τεχνολογικά ιδρύματα ή φορείς υπηρεσίες του εσωτερικού ή του εξωτερικού, για την επίτευξη της αποστολής τους.
7) Να υπηρετούν την ανάγκη για συνεχιζόμενη εκπαίδευση των αποφοίτων τους και για την  διαρκή επιμόρφωση του ελληνικού λαού.
8) Να ενημερώνουν την κοινή γνώμη για την πορεία πραγματοποίησης των στόχων τους.
9) Να συντονίζουν τις επιδιώξεις τους με εκείνες των Α.Ε.Ι. Πανεπιστημιακού Τομέα, όπως προβλέπονταν με τον Ν. 1268/1982, στην κοινή προσπάθεια για μια αυτοδύναμη οικονομική ανάπτυξη του τόπου.
10) Να παίρνουν μέρος σε ερευνητικά προγράμματα πάνω σε θέματα εφαρμογής της Τεχνολογίας.

 

blank-page | ηλεκτρονική και έντυπη επικοινωνία