proactive

Συνδεση

Χάνει 41 εκατ. η Ελλάδα από πλαστά φυτοπροστατευτικά προιόντα

Σε 41 εκατ. ευρώ (ποσοστό 18,7%) αντιστοιχούν κάθε χρόνο οι απώλειες από το παραεμπόριο φυτοπροστατευτικών προϊόντων, για την Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO).

 
 

Όπως προκύπτει από την έκθεση, συνολικά στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ χάνονται 2,8 δισ. ευρώ και 11.700 θέσεις εργασίας χάνονται κάθε χρόνο, εξαιτίας της στρέβλωσης αυτής.  

Αυτές οι απώλειες στις πωλήσεις στην ΕΕ, μεταφράζονται ως εξής :

• 2.600 θέσεις εργασίας χάνονται για τους νόμιμους παρασκευαστές φυτοφαρμάκων

• 11.700 θέσεις εργασίας χάνονται για την εφοδιαστική αλυσίδα των φυτοφαρμάκων

• 238 εκατομμύρια ευρώ συνολική ετήσια απώλεια των κρατικών εσόδων από φόρους και κοινωνικές εισφορές.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του EUIPO, António Campinos, δήλωσε τα εξής: «Όπως έχουν δείξει οι διαδοχικές εκθέσεις μας, η παραχάραξη μπορεί να επηρεάσει κάθε τομέα της οικονομίας, και η βιομηχανία φυτοφαρμάκων, η οποία περιλαμβάνει ένα μεγάλο αριθμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, δεν αποτελεί εξαίρεση. Η παρούσα, η δέκατη έκθεση στη σειρά μελετών μας, σκιαγραφεί το οικονομικό αντίκτυπο της παραχάραξης στις πωλήσεις και στις θέσεις εργασίας, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο οι νόμιμοι παρασκευαστές στη βιομηχανία επηρεάζονται από την κυκλοφορία των παραποιημένων προϊόντων στην αγορά.»

Σχετικά με το EUIPO

Το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) είναι ένας αποκεντρωμένος οργανισμός της ΕΕ. Το EUIPO διαχειρίζεται τα δικαιώματα σχετικά με τα εμπορικά σήματα, τα σχέδια και τα υποδείγματα της ΕΕ, που ισχύουν σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα δικαιώματα αυτά συμπληρώνουν τα εθνικά δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας και συνδέονται με τα διεθνή συστήματα διανοητικής ιδιοκτησίας. Από το 2012, το EUIPO είναι υπεύθυνο για το Παρατηρητήριο της ΕΕ για την παραβίαση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και τη βάση δεδομένων των ορφανών έργων.

agronews.gr