proactive

Συνδεση

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Λουξεμβούργου:Ακρόαση Bayer & Syngenta για 2ετή απαγόρευση χρήσης των νεονικοτινοειδών

Την Τετάρτη ξεκίνησε η ακρόαση των Bayer και Syngenta από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου για την αναθεώρηση του διετούς καθεστώτος απαγόρευσης της χρήσης των νεονικοτινοειδών στη γεωργία. Η ακρόαση ολοκληρώθηκε σήμερα με την BASF.

Στόχος των τριών εταιρείων αγροχημικών είναι να αποδείξουν ότι η χρήση των νεονικοτινοειδών στην επένδυση σπόρων - κυρίως ελαιοκράμβης, αλλά και άλλων καλλιεργειών - δεν είναι επικίνδυνη για τις μέλισσες. Με αυτό τον τρόπο θα πειστεί η αρμόδια επιτροπή να σταματήσει την απαγόρευση χρήσης τους.

Η απόφαση της Ε.Ε. βλάπτει τους αγρότες, τη γεωργική βιομηχανία και το περιβάλλον, ενώ οδηγεί τις επιχειρήσεις στη νομική αβεβαιότητα, υποστήριξε την Τετάρτη η Bayer μπροστά στους δικαστές. Επίσης, η BASF σήμερα επιτέθηκε στις απαγορεύσεις του 2013, που στηρίχθηκαν σε νέες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες η Ε.Ε. υποστήριξε ότι προκύπτουν «απαράδεκτοι» κίνδυνοι για τον πληθυσμό των μελισσών. Την Πέμπτη έγινε η ακρόαση της Syngenta.

«Η Κομισιόν σας ζητά να της δώσετε απεριόριστη εξουσία έτσι ώστε να αποσύρει ήδη υφιστάμενες εγκρίσεις φυτοπροστατευτικών όποτε και αν αυτή θέλει», υποστήριξε η Kristina Nordlander, δικηγόρος που εκπροσωπεί την Bayer.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από δέκα χρόνια το λεγόμενο σύνδρομο κατάρρευσης των αποικιών μελισσών οδήγησε στον θάνατο χιλιάδων μελισσοσμηνών σε όλη την Ευρώπη και έτσι οι επιστήμονες και οι οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος άρχισαν να ανησυχούν για τις επιπτώσεις της επένδυσης των σπόρων με τις ουσίες που ονομάζονται νεονικοτινοειδή.

Οι ευρωπαϊκές απαγορεύσεις οδήγησαν τους αγρότες να χρησιμοποιήσουν παλιότερα, «δυνητικά πιο επικίνδυνα παρασιτοκτόνα, που ψεκάστηκαν στα χωράφια», αλλά η Κομισιόν δεν μελέτησε τι θα συμβεί μετά την εφαρμογή της απόφασής της, είπε η κυρία Nordlander. «Τα πιο πολλά εντομοκτόνα στην αγορά βλάπτουν τις μέλισσες», αλλά θεωρούνται ασφαλή από την Κομισιόν, ενώ τα νεονικοτινοειδή είναι «η τελευταία τεχνολογία που ελαχιστοποιεί την έκθεση των μελισσών σε αυτά», μέσω της επένδυσης των σπόρων.

Τα τρία «κατηγορούμενα» νεονικοτινοειδή για τα οποία βγήκε το 2013 η απαγορευτική απόφαση είναι τα clothianidin, imidacloprid και thiametoxam, ενώ η ακρόαση για το τέταρτο, fipronil, της BASF έγινε σήμερα.

Η Κομισιόν τότε και στο Δικαστήριο υποστήριξε ότι τα συμπεράσματα ερευνών έδειξαν πως τα νεονικοτινοειδή είναι «συστημικά» και έχουν ως αποτέλεσμα ολόκληρο το φυτό να γίνεται τοξικό για τις μέλισσες και πως «με αυτά τα πολύ ενοχλητικά επιστημονικά δεδομένα, δεν ήταν δυνατόν να αναβάλουμε την απόφασή μας για μερικά χρόνια», είπε ο Petr Ondrusek, ένας από τους δικηγόρους της Κομισιόν.

Τόσο οι COPA-COGECA (ευρωπαϊκές οργανώσεις αγροτών και συνεταιρισμών) όσο και το NFU (Βρετανική οργάνωση αγροτών) υποστήριξαν τις θέσεις των εταιρειών αγροχημικών.

agro24.gr