proactive

Συνδεση

Πρόπολη:Το άμεσο «όπλο» για προστασία από ιούς, μύκητες, λοιμώξεις, & βακτήρια!

Η ανάμιξη του πεπτικού ένζυμου των μελισσών με ρητινώδεις ουσίες που παράγονται από φυτά, δημιουργεί μια κολλώδη ουσία που ονομάζεται πρόπολη. Οι μέλισσες χρησιμοποιούν την πρόπολη για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και να καθαρίζουν τις κυψέλες και τις κηρήθρες τους, ενώ οι άνθρωποι την χρησιμοποιούν για ιατρικούς σκοπούς.

Παρά το γεγονός ότι η πρόπολη είναι γνωστή ουσία εδώ και χιλιετίες, η σύγχρονη ιατρική ακόμα ανακαλύπτει τις χρήσιμες ιδιότητες της. Μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους: μπορεί να μασηθεί, να προστεθεί στο γάλα (αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του βήχα), να χρησιμοποιηθεί ως εξωτερικό ή εσωτερικό βάμμα.

 
 © depositphotos


Οι θεραπευτικές ιδιότητες του βάμματος πρόπολης
Η δια του στόματος κατανάλωση του βάμματος πρόπολης βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στη μείωση των φλεγμονών και επίσης λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό. Τα οφέλη είναι εξίσου πολλά κατά την εξωτερική χρήση της πρόπολης: απολυμάνει και επουλώνει τις πληγές, αναζωογονεί το δέρμα και καταπολεμά τις μυκητιασικές λοιμώξεις.

Οι γιατροί συνταγογραφούν την πρόπολη για πολλές διαφορετικές καταστάσεις και παθήσεις, όπως στη θεραπεία αμυγδαλίτιδας, φαρυγγίτιδας, ιγμορίτιδας, ωτίτιδας, τραχειίτιδας, βρογχίτιδας και πνευμονίας και για να αρθούν πολλές ιογενείς λοιμώξεις (γρίπης, έρπης). Χρησιμοποιείται επίσης και σε όλα τα είδη των οδοντιατρικών προβλημάτων, στη γυναικολογία και συμβάλει ακόμη και στην αντιμετώπιση των γαστρικών ασθενειών.

Για ιατρικούς σκοπούς πιο συχνά χρησιμοποιείται βάμμα πρόπολης με συγκέντρωση 10%. Μπορείτε να το αγοράσετε από το φαρμακείο (ένα μικρό μπουκάλι των 25 ml διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα), αλλά μπορείτε επίσης να το παρασκευάσετε μονοί σας. 

 


Πώς να χρησιμοποιήσετε την πρόπολη


1. Για περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας και φαρυγγίτιδας, κάντε γαργάρες με αραιωμένο βάμμα σε χλωριούχο νάτριο σε αναλογία 1:10.
2. Χρησιμοποιήστε την ίδια συγκέντρωση για να ξεπλύνετε το στόμα σας, σε περιπτώσεις οδοντιατρικών ασθενειών.
3. Για την ιγμορίτιδα, χρησιμοποιήστε το ίδιο διάλυμα που περιγράφεται παραπάνω αναρροφώντας από τη μύτη σας.
4. Για ωτίτιδα, τοποθετήστε ένα κομμάτι βαμβάκι εμποτισμένο με το βάμμα στο αυτί σας. Αν πρόκειται για παιδί, θα πρέπει να αραιώσετε το βάμμα με ζεστό νερό σε αναλογία 1: 1. Για τους ενήλικες, μπορείτε να εφαρμόζετε δύο σταγόνες βάμματος 5% συγκέντρωσης σε κάθε αυτί μέχρι την ανάρρωση.
5. Η εισπνοή βάμματος πρόπολης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία αναπνευστικών ασθενειών. Προσθέστε μία σταγόνα από το βάμμα σε 5 ml χλωριούχου νατρίου και στη συνέχεια, μεταφέρετε το διάλυμα σε μία συσκευή εισπνοής.
6. Ως γενικό τονωτικό: διαλύστε 15-20 σταγόνες βάμματος σε μια κουταλιά γάλα ή νερό και πιείτε το 30 λεπτά πριν το φαγητό.
7. Για συμπληρωματική θεραπεία γαστρικών παθήσεων, διαλύστε 15-20 σταγόνες από το βάμμα σε 100 ml ζεστό νερό και πιείτε το 30 λεπτά πριν το φαγητό.
8. Για τη θεραπεία του δέρματος από πληγές, έρπη ή βλάβες στα πόδια και τα νύχια λόγω μυκητιασικών λοιμώξεων: εφαρμόστε το αδιάλυτο βάμμα ως λοσιόν / αλοιφή ή με έναν επίδεσμο.

Να θυμάστε ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση πρώτα να συμβουλεύεστε έναν γιατρό, ώστε να έχετε μια ακριβή διάγνωση τυχόν ασθενειών και σωστές συμβουλές σχετικά με τη χρήση της πρόπολης.

Η πρόπολη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που είναι αλλεργικά σε προϊόντα που παράγονται από τις μέλισσες. Τα παιδιά, οι έγκυες γυναίκες και οι οδηγοί πρέπει να αποφεύγουν τη δια του στόματος χρήση βαμμάτων πρόπολης με βάση το οινόπνευμα (θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο εξωτερικά σε αυτές τις περιπτώσεις). Τα προϊόντα με βάση την πρόπολη δεν πρέπει να χορηγούνται σε παιδιά κάτω των τριών ετών, λόγω του υψηλού κινδύνου αλλεργικής αντίδρασης.

 
 dailystories.gr