proactive

Συνδεση

ΔΑΟΚ ΕΥΒΟΙΑΣ: 3ο Τακτικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων για την Βαμβακοκαλλιέργεια

3ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ

Α. ΣΤΟΧΟΙ

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Ευβοίας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στο Βαμβάκι», ενημερώνουν τους βαμβακοκαλλιεργητές Π.Ε. Ευβοίας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας στο πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο ανάπτυξης των βαμβακοφύτων.

Η τακτική παρακολούθηση της καλλιέργειας από τους παραγωγούς και η εφαρμογή των καλλιεργητικών πρακτικών στο σωστό χρόνο ,θα συμβάλλουν στην επίτευξη του παραπάνω στόχου

Β. ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

Την εποχή αυτή τα βαμβακόφυτα βρίσκονται στο τέλος της καρπόδεσης με καρύδια διαφόρων ηλικιών. Εξαίρεση αποτελούν οι καλλιέργειες που σπάρθηκαν όψιμα όπου η καρπόδεση είναι της τάξης του 60% των ανθέων.

Οι προσβολές των Βαμβακοφυτειών από τετράνυχους συνεχίζουν να είναι έντονες κατά θέσεις και τοποθεσίες, εκεί όπου πραγματοποιήθηκαν άστοχοι και άκαιροι ψεκασμοί.

Οσον αφορά το Πράσινο σκουλήκι, οι συλλήψεις στο δίκτυο φερομονικών παγίδων που έχει εγκαταστήσει η Υπηρεσία μας κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα.

Οι επιτόπιες παρατηρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Υπηρεσία μας το τελευταίο διάστημα στο πεδίο δεν έδειξαν την παρουσία προνυμφών πράσινου.

Ο αριθμός συλλήψεων ενήλικων του Ρόδινου σκουληκιού είναι μικρός και δεν έχουν παρατηρηθεί ροζέτες.

Μεγάλο πρόβλημα παρατηρείται με νέο ζιζάνιο εισβολέα για την περιοχή το Euphorbia heterophylla.

Γ. ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ

Συνιστάται:

Ισορροπημένη λίπανση και άρδευση για αποφυγή υπερβολικής τρυφερής βλάστησης, που είναι σε βάρος των καρποφόρων οργάνων και καθιστούν τα φυτά ευπαθή στους επιβλαβείς οργανισμούς.

Οι παραγωγοί την περίοδο αυτή απαιτείται να βρίσκονται σε ετοιμότητα και να παρακολουθούν τακτικά τις βαμβακοφυτείες (κάθε 2-3 ημέρες) προκειμένου να διαπιστώνουν τη παρουσία επιβλαβών οργανισμών και ζημιές στην καλλιέργεια και επεμβαίνουν μόνο όταν οι πληθυσμοί ξεπερνούν τα όρια της επέμβασης όπως παρακάτω:

Πράσινο: Κατώτερο όριο επέμβασης η ύπαρξη 4 ζωντανών προνυμφών (μήκους έως 1 εκατοστό) στα 100 βαμβακόφυτα κ.μ.ο. όταν διασχίζοντας διαγωνίως το χωράφι (πρωϊνές ή απογευματινές ώρες) εξετάζοντας τα φυτά ή μια νεαρή προνύμφη στα φυτά (1) ενός μέτρου.

Ρόδινο: Επεμβαίνουμε με εγκεκριμένα εντομοκτόνα μόνο σε περίπτωση που σε τυχαίο δείγμα ανθέων από όλη την έκταση του χωραφιού, διαπιστωθούν προσβεβλημένα άνθη (Ροζέτες) σε ποσοστό 20%.

Συστήνεται η αποφύλλωση των βαμβακοφύτων να γίνεται όταν είναι ανοικτά το 60% των καρυδιών με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα

Δ.ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΨΕΚΑΣΜΏΝ.

Δεν συνιστώνται επεμβάσεις με φυτοφάρμακα στις βαμβακοφυτείες χωρίς έλεγχο της πυκνότητας των επιβλαβών οργανισμών και τη διαπίστωση των παραπάνω ορίων ,καθώς άστοχοι και άκαιροι επιβαρύνουν την καλλιέργεια, το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.

Σε κάθε περίπτωση οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αποκλειστικά και μόνοι υπεύθυνοι για την τελική απόφαση επιλογής της συγκεκριμένης κάθε φορά της φυτοπροστατευτικής επέμβασης στις συνθήκες της καλλιέργειας, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν και του τρόπου και του χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και για τους λοιπούς χειρισμούς που συμβάλουν στις ποσοτικές και ποιοτικές αποδόσεις της καλλιέργειας. Για οποιοδήποτε πρόβλημα της καλλιέργειας οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγεϊονομικού Ελέγχου στο τηλέφωνο 2221353920 Κ. Τζελάς καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου στο τηλέφωνο 2421066525.