proactive

Συνδεση

Γιάννης Πετράτος (Πρόεδρος Π.Ε.Π.Τε.Γ.) : Αντιστοίχιση των Πτυχίων Αποφοίτων ΤΕΙ τώρα !!!

 Του Γιάννη Πετράτου,

Πρόεδρος του Κ.Δ.Σ. της Π.Ε.Π.ΤΕ.Γ.(Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολόγων Γεωπόνων)

Η επιτυχία του μοντέλου παραγωγής επιστημονικών στελεχών εφαρμογής αποδείχθηκε από την αγορά εργασίας. Στον τομέα των Γεωτεχνικών, το 70% των καταστημάτων αγροεφοδίων και πολλές πρότυπες επιχειρήσεις πρωτογενούς παραγωγής και συναφών υλικών και παροχής υπηρεσιών, ανήκουν σε Πτυχιούχους Γεωπόνους τετραετούς φοίτησης (Γεωπόνοι ΤΕ).

Τα Τεχνολογικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) κατέκτησαν, με χρήματα του Ελληνικού λαού, ένα υψηλό επίπεδο σπουδών και ερευνητικής δραστηριότητας, γεγονός που παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Υπουργός, όταν δήλωσε ότι «τα ΤΕΙ έγιναν σαν τα Πανεπιστήμια». Οι απόφοιτοι διαχρονικά διαπρέπουν εντός και εκτός των τειχών της μικρής μας Χώρας. Γεγονός επίσης που διαπιστώνεται από τα επιστημονικά φόρα, τις επίσημες ακαδημαϊκές ιστοσελίδες και τον επιχειρηματικό χώρο. Όλα τα επιχειρήματα κατά των ΤΕΙ κατέπεσαν στην πράξη.

Παρά το γεγονός όμως ότι τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ ισότιμα με τα Πανεπιστήμια, στην περίπτωση της κατάργησης τους από αυτή την Κυβέρνηση, δεν υιοθετήθηκε το ίδιο μοντέλο που ακολουθήθηκε κατά το παρελθόν όταν άλλα ΑΕΙ (ΑΣΟΕΕ, ΑΒΣ, Ανωτάτη Γεωργική Σχολή, Πάντειος Σχολή) αλλά και κατώτερες Σχολές (Παιδαγωγικές και Γυμναστικές Ακαδημίες, ΚΑΤΕΕ) έκλεισαν και αποφασίστηκε να μετεξελιχθεί το αντικείμενο των σπουδών τους σε ανώτερο ακαδημαϊκό επίπεδο. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις οι απόφοιτοι και οι φοιτητές των τέως ιδρυμάτων ακολουθούσαν την εξέλιξη του νέου Ιδρύματος χωρίς προαπαιτούμενα.

Για την περίπτωση των ΤΕΙ όμως, η Κυβέρνηση διυλίζει τον κώνωπα και επιδεικνύει τεράστια ανοχή στα αιτήματα των επιμελητηρίων, πλην των Ενώσεων Αποφοίτων ΤΕΙ, τις οποίες ουδέποτε δέχτηκε σε εποικοδομητικό διάλογο για όλες αυτές τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν.

Σήμερα, οι υφιστάμενοι φοιτητές των ΤΕΙ δεν αποκτούν στο σύνολό τους το δικαίωμα να συνεχίσουν τις σπουδές τους στα νέα Τμήματα Πανεπιστήμιων που ιδρύονται από τις συγχωνεύσεις των Ιδρυμάτων. Η νομοθεσία που περνάει από την Βουλή διαχωρίζει τους φοιτητές των ΤΕΙ σε κατηγορίες. Επιτρέπει μόνο σε όσους έχουν έως 6 έτη σπουδών να συνεχίσουν στα νέα τμήματα, ενώ όσοι έχουν ξεπεράσει αυτό το όριο, «παραμένουν» φοιτητές σε ένα «Τεχνολογικό Ίδρυμα» που παύει να υπάρχει. Δηλαδή δημιουργείται μία ιδιότυπη υβριδική κατάσταση σπουδών μέσα στα Πανεπιστήμια.

Σε αυτή την περίπτωση η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διακατεχόμενη ποιος ξέρει από ποιες ιδέες, λαμβάνει αποφάσεις αγνοώντας τους λόγους για τους οποίους ένας φοιτητής καθυστερεί τις σπουδές του (οικονομικοί λόγοι, οικογενειακοί λόγοι, λόγοι υγείας ;) καθώς δίνει προτεραιότητα στους φοιτητές με τα έτη σπουδών και όχι με το αν είναι όντως ενεργοί ανεξαρτήτως ετών σπουδών. Σε μία εποχή τέτοιων οικονομικών συγκυριών, μία αριστερή κυβέρνηση ακολουθεί νεοφιλελεύθερες επιλογές στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Η κυβέρνηση δεν σκέφτηκε καθόλου την οικονομική κατάσταση της χώρας και τους γονείς που δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες των παιδιών τους, ή την έλλειψη επαγγελματικών δικαιωμάτων που οδήγησαν πολλούς φοιτητές σε απογοήτευση με αποτέλεσμα να διακόψουν τις σπουδές τους, αναμένοντας  να διαμορφωθεί μία νέα κατάσταση.

Ακόμα και τα νέα Ιδρύματα έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί ,δεν έχουν αντιληφθεί τι πρέπει να κάνουν ώστε να επιλύσουν κοινωνικά δίκαια τα νέα προβλήματα που προστέθηκαν στον χώρο των ΤΕΙ, και τελικά αδρανούν και οδηγούν τους σημερινούς φοιτητές σε λάθος επιλογές.

Οι Πτυχιούχοι των ΤΕΙ και Επιστημονικές τους Ενώσεις, τέθηκαν εκτός από οποιαδήποτε διαδικασία ξεκίνησε μετά το 2015, και προφανώς διαφωνούν με οποιαδήποτε πρόταση έχει κατατεθεί, μεταθέτοντας για ακόμα μια φορά την επίλυση των προβλημάτων τους στο μέλλον. Υπενθυμίζουν όμως στην παρούσα Κυβέρνηση, ότι αυτό το «μέλλον» για πολλούς ήταν πριν από 35 χρόνια.

Η συμπεριφορά του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης απέναντι στους Απόφοιτους ήταν και είναι απαράδεκτη, καθώς η πολιτική της αποφεύγει να μπει στην ουσία υποταγμένη και φοβούμενη τις συντεχνίες που μέχρι σήμερα κυβερνούν την Ελλάδα.

Στην Κυβέρνηση παραβλέπουν ή αγνοούν ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες Απόφοιτοι λειτούργησαν επί δεκαετίες στο πλαίσιο των Ανώτατων σπουδών τους και έχουν καταλάβει θέσεις ευθύνης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, έχοντας αποκτήσει με κόπο μεταπτυχιακά και διδακτορικά και εκτεταμένη εργασιακή εμπειρία που τους έδωσαν επαγγελματική εξειδίκευση.

Οι Απόφοιτοι επιβάλλεται άμεσα να ακολουθήσουν την Ακαδημαϊκή εξέλιξη των Ιδρυμάτων, σύμφωνα με όσα έχουν προηγηθεί στο παρελθόν, και να αντιστοιχηθούν τα Πτυχία τους με των νέων Τμημάτων, καθώς δημιουργούνται ήδη τεράστια προβλήματα στην αγορά εργασίας εντός και εκτός Ελλάδας, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Ήδη υπάρχουν τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα, ειδικά μετά την εισαγωγή του «grecomaster” που ουσιαστικά υποβαθμίζει τις προπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα.

Ας σταματήσουν οι ανεπίσημες διαρροές για κατατακτήριες εξετάσεις και ας μας απαντήσουν για το τι μέλλει γενέσθαι. Οι κατατακτήριες είναι μια διαδικασία διάτρητη και άτοπη σε αυτή την περίπτωση, καθώς αναφέρεται σε δεύτερο πτυχίο από ανεξάρτητο και μη συναφές Τμήμα σπουδών. Και είναι γνωστό το καθεστώς με το οποίο αντιμετωπίσθηκαν κατά το παρελθόν από τα Πανεπιστήμια, οι Πτυχιούχοι ΤΕΙ που συνέχισαν τις σπουδές τους μέσω κατατακτηρίων, κατ’ ουσίαν για να πάρουν ένα άλλο πτυχίο, αφού το Πτυχίο του Τεχνολογικού Τομέα που κατείχαν βαρυνόταν από δεκάδες προβλήματα που καμία Ελληνική Κυβέρνηση δεν έλυνε στο σύνολό τους.

Ο δρόμος είναι ένας για αυτή την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και δεν είναι άλλος από την άμεση αντιστοίχηση των Πτυχίων του Τεχνολογικού Τομέα με τα νέα Τμήματα που Ιδρύονται μετά τις συγχωνεύσεις των Ιδρυμάτων, χωρίς παράλογα προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις.

Ήταν και είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του Υπουργού Παιδείας, να μιλήσει με τις Επιστημονικές Ενώσεις των Αποφοίτων και όχι μόνο με τα Επιμελητήρια και τα μέλη ΔΕΠ των ΤΕΙ. Ακόμη υπάρχει λίγος καιρός. Μετά θα υπάρχει μόνο η κάλπη.»

 Γιάννης Πετράτος

Πρόεδρος του Κ.Δ.Σ. της Π.Ε.Π.ΤΕ.Γ.-