proactive

Συνδεση

ΔΑΟΚ ΕΥΒΟΙΑΣ:«Ενημερωτικό σημείωμα για τον επιβλαβή οργανισμό Bactrocera dorsalis».

Σε συνέχεια επείγοντος εγγράφου του ΥπΑΑΤ σχετικά με τη διαπίστωση του επιβλαβούς οργανισμού Bactrocera dorsalis σε οπωρώνες στην Περιφέρεια της Καμπανίας στην Ιταλία, σας γνωρίζουμε ότι:

  • Το έντομο έχει πολύ μεγάλο εύρος ξενιστών (πορτοκαλιά, ροδακινιά, δαμασκηνιά, αχλαδιά, μηλιά, τομάτα, πιπεριά, μπανανιά, μάνγκο και παπάγια)
  • Εναποθέτει τα αυγά του στη σάρκα των καρπών και οι προνύμφες τρέφονται από τους καρπούς και συνεχίζουν την ανάπτυξη μέσα σε αυτούς
  • Τα συμπτώματα από την προσβολή είναι παρόμοια με εκείνα που προκαλεί η Μύγα της Μεσογείου, δηλαδή διακρίνονται μεταχρωματισμοί γύρω από το σημείο της ωοτοκίας, καθώς και τα σημεία εξόδου των προνυμφών του εντόμου που είναι αρκετά ευδιάκριτα. Το σημείο αυτό πολλές φορές προσβάλλεται από μύκητες και ο καρπός σαπίζει
  • Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι το έντομο μετακινείται και διασπείρεται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ως αυγό ή προνύμφη μέσα στα φρούτα μέσω της μεταφοράς των φορτίων τόσο με το εμπόριο όσο και με απλούς ταξιδιώτες. Επίσης, μπορεί να μετακινηθεί ως νύμφη ή ως ενήλικο όταν ο χρόνος ταξιδιού και οι συνθήκες μεταφοράς από πλευράς θερμοκρασιών είναι τέτοιες που διευκολύνουν την ολοκλήρωση της ανάπτυξης. Άλλος τρόπος μετακίνησης είναι μέσω των μέσων μετακίνησης του χώματος, των υποστρωμάτων ανάπτυξης φυτών.

Υπενθυμίζεται ότι αποτελεί υποχρέωση όλων των εμπλεκομένων να γνωστοποιούν άμεσα την Υπηρεσία μας οποιαδήποτε ύποπτη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων.

Επισυνάπτεται το έγγραφο της ΔΑΟΚ ΕΥΒΟΙΑΣ