proactive

Συνδεση

Η ομιλία του πρoέδρου των Γεωπόνων ΤΕ της ΠΕΠΤΕΓ Γιάννη Πετράτου στο 5ο Συνέδριο της ΟΣΕΠ -ΤΕΙ

Η ομιλία του πρoέδρου των Γεωπόνων ΤΕ της ΠΕΠΤΕΓ Γιάννη Πετράτου στο 5ο Συνέδριο της ΟΣΕΠ -ΤΕΙ το Σάββατο, 08/12/18 στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, στο πρώην ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ, με θέμα “Εξελίξεις συγχωνεύσεων των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης”.

Ακολουθεί η ομιλία του Προέδρου των Γεωπόνων ΤΕ της ΠΕΠΤΕΓ:

H ΠΕΠΤΕΓ από την πρώτη στιγμή εξέφρασε τις επιφυλάξεις της για τον τρόπο που επιλέγει το υπουργείο να προχωρήσουν οι συνενώσεις ιδρυμάτων μεταξύ τους στη χώρα μας, όχι για τις συνενώσεις καθεαυτού, αλλά για τον σχεδιασμό και την στρατηγική.  

Φάνηκε ότι το όλο εγχείρημα ξεκίνησε λάθος, έγινε χωρίς πλάνο, με βιασύνη και προφανώς χωρίς μελέτη, και δεν φτάνει που είδαμε ότι χρειάζονται αλλαγές και διορθώσεις, εξακολουθούμε να κάνουμε προχειρότητες και με τις  συγχωνεύσεις που επιχειρούνται ανά την Ελλάδα. 

Kατ' αρχήν σε καμία περίπτωση δεν λύνουμε προβλήματα που χρονίζουν , για ακόμα μία φορά δεν μαθαίνουμε από τα λάθη μας,  μεταθέτουμε στο μέλλον θέματα τα οποία είναι δυσεπίλυτα και θεωρούνται πολιτικά επικίνδυνα . 

Η έλλειψη ειλικρινούς διαλόγου μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι απλά προσπαθούν βιαστικά και με κάθε κόστος, να κλείσουμε την Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση στην Ελλάδα και να παραγκωνίσουμε τις  χιλιάδες των αποφοίτων, οι οποίοι αποδεδειγμένα όπως και οι ίδιοι λέτε έχουν επιτύχει.

Σήμερα αυτή η προχειρότητα φάνηκε περίτρανα, η παρέμβαση των φοιτητών εδώ στην αίθουσα , οι οποίοι τόνισαν ότι δεν γίνονται μαθήματα ότι υπάρχουν ελλείψεις και ότι το ΠΑ.Δ.Α. υπολειτουργεί, ανέδειξε αυτό που λέγαμε εμείς από την αρχή, προφανώς και έχουν δίκιο.

Ποιος ρώτησε του γονείς τους εάν έχουν τα χρήματα στην Ελλάδα του 2018 να πληρώσουν τα έξοδα έστω και ενός εξάμηνου ;

Ένα τέτοιο εγχείρημα για να επιτύχει σε όλες τις χώρες του κόσμου χρειάζονται χρόνια σχεδιασμού, εμείς μάλλον ξέρουμε καλύτερα.

Μας είπατε σήμερα εδώ πως τα ελληνικά πτυχία είναι πολύ καλά και αντιμετωπίζονται εξαιρετικά στην Ευρώπη .

Τότε ποιος είναι ο λόγος όλης αυτής της διαδικασίας ;

Πως επιτρέψαμε να γίνει το νομοσχέδιο και επιτρέπουμε να γίνονται και άλλα , χωρίς να λαμβάνεται μέριμνα για του αποφοίτους ;

Πώς κεφαλαιοποιούμε την αξία των πτυχίων μας χωρίς να δώσουμε ούτε επαγγελματικά δικαιώματα σε αυτά τα παιδιά;   

Με συγχωρείτε αλλά το brain drain στην Ελλάδα δεν θα σταματήσει ποτέ.

Μας είπατε σήμερα ότι πρέπει να εκδοθούν επαγγελματικά δικαιώματα , εμείς λέγαμε από την αρχή, να υπάρχει ισοτίμηση των πτυχίων με τα νέα ιδρύματα, εδώ στο ΠΑ.Δ.Α. συζητάτε δυο πρώην ΤΕΙ μεταξύ σας, στην υπόλοιπη Ελλάδα συζητούν πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Ποιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα θα ακούσει τα προβλήματα των αποφοίτων ΤΕΙ;

Τότε μας λέγατε ότι θα το δούμε μετά.

Ήρθε το μετά ... τι κάναμε;

Απλά γυρίζουμε γύρω απο την ουρά μας και ψάχνουμε τρόπους , όταν ο υπουργός ταυτόχρονα συνεχίζει τις συγχωνεύσεις χωρίς να λαμβάνει υπ όψην κοινωνίες, ιδρύματα, ιστορία και αποφοίτους.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι το ΠΑ.Δ.Α. δεν είναι το ίδιο με τις υπόλοιπες συγχωνεύσεις που επιχειρούνται .

Εδώ είμαστε σε συνέδριο της ΟΣΕΠ ΤΕΙ και θα έπρεπε να δούμε στο σύνολο του το πρόβλημα .

Εμείς είμαστε ένα κλάδος που εξαφανίζεται και το πρόβλημα μας είναι σαφέστατα μεγαλύτερο.

Σήμερα άκουσα πολλές φορές περί ανωτατοποίησης μάλλον πρέπει να προσέχουμε λίγο σε τέτοιους χώρους την ορολογία μας.

Τα ΤΕΙ είναι Ανώτατα απο την ίδρυσή τους αυτό ορίζει ο νόμος, οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση εμείς τη βλέπουμε εκ του πονηρού καθώς πέραν των άλλων προβλημάτων επιχειρείται και ο διαχωρισμός των αποφοίτων, εμάς αυτό θα μας βρει απέναντι .

Συνεπώς δεν υπάρχει Ανωτατοποίηση, μάλλον υπάρχει ‘’Πανεπιστημιοποίηση‘’ , η οποία κατά την γνώμη μας δεν ήταν και απαραίτητη, καθώς διαχρονικά στην Ελλάδα η Τεχνολογική Εκπαίδευση ήταν αναγκαία , ήταν και είναι απαραίτητος μοχλός ανάπτυξης της χώρας, που πάντα βοηθούσε πολύ στην επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων της, μάλλον αυτό είναι και το πρόβλημα.

Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπήσουμε όλα αυτά τα θέματα, είναι επιτέλους να ομοννοήσουμε σε κάποιες βασικές αρχές και να καταφέρουμε επιτέλους να προχωρήσουμε σε ένα κεντρικό σχεδιασμό, ο οποίος θα βάλει σε στέρεες βάσεις στο όποιο εγχείρημα απαιτείται , προκειμένου η Ανώτατη εκπαίδευση στην χώρα μας να φέρει καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον. 

Αυτή η χώρα  χρειάζεται μια ανώτατη εκπαίδευση η οποία να την βοηθήσει να ξεπεράσει το δύσκολο μονοπάτι που βρίσκεται , με απόφοιτους υψηλών προσόντων και ανθρώπους που να δουλέψουν προς όφελος της κοινωνίας.

Ας τους κοιτάξουμε στα μάτια και να τους εμπιστευτούμε....