proactive

Συνδεση

Τα ψέμματα του κ.Γαβρόγλου για τα ΤΕΙ & το παιχνίδι σε βάρος των αποφοίτων

Υποτίθεται ότι αυτή η Κυβέρνηση, ήρθε τον Ιανουάριο του 2015, για να αποκαταστήσει τις αδικίες που συσσωρεύτηκαν επί δεκαετίες στην Ελληνική Κοινωνία. Εμάς μας ενδιαφέρει η στάση που διατήρησε σε Κυβερνητικό επίπεδο, ως προς την Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση και ως προς τους Αποφοίτους και ιδιαίτερα ως προς τους Πτυχιούχους των Τμημάτων Γεωπονίας. Και πραγματικά, το μόνο που μπορούμε να διατυπώσουμε μετά βεβαιότητας είναι ότι πρόκειται για την πιο συντεχνιακή κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ο τόπος τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Η πολιτική που μέχρι σήμερα ακολουθεί το Υπουργείο Παιδείας, με σημερινό πρωταγωνιστή το κο Γαβρόγλου, είναι όχι μόνο ισοπεδωτική ως προς τον Ανώτατο Τεχνολογικό Τομέα, αλλά και ως προς τους Αποφοίτους των Τμημάτων Γεωπονίας, αποδεικνύοντας ότι οι υποσχέσεις για επίλυση των προβλημάτων δεκάδων χιλιάδων αποφοίτων, ήταν όχι μόνο ψεύτικες αλλά και καιροσκοπικές. Ο υπουργός «μεταπείστηκε».

Στην Συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, για την συζήτηση του Νομοσχεδίου για την Ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, αποκαλύφθηκε πλήρως, ότι ήδη από τον Ιούνιο του 2015, η Κυβέρνηση Τσίπρα, σε άμεση συνεργασία με τα Επιμελητήρια ΤΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ, προχώρησαν σε ενέργειες για την ανατροπή όλων των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων του Τεχνολογικού Τομέα και ιδιαίτερα των Γεωτεχνικών και των Μηχανικών.

Αποκορύφωμα ήταν η υιοθέτηση του greek-master δηλαδή την αναγνώριση των πενταετών πτυχίων ως επιπέδου μεταπτυχιακού, ισοπεδώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις πραγματικές διετείς μεταπτυχιακές σπουδές και «αναγνωρίζοντας» «πενταετή υπερτμήματα».

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης συνεχίστηκαν με σειρά αποφάσεων που πλήττουν στοχευμένα τα επαγγελματικά δικαιώματα ιδιαίτερα των ΤΕ Γεωτεχνικών στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τεχνητό προβάδισμα σε πτυχιούχους ΠΕ, ακόμη και χωρίς επιπρόσθετα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

Αν τα παραπάνω δεν είναι αποδείξεις έντονου συντεχνιασμού εκ μέρους της κυβέρνησης τότε τι άλλο θα μπορούσε να είναι, διερωτόμαστε ;

Θα πρέπει όμως να λάβουμε υπ΄οψιν και την εν γένει στάση των Διοικήσεων των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων. Όσον αφορά τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, γεγονός είναι, ότι ουσιαστικά δεν αναβαθμίστηκαν, όπως διατυμπάνιζαν οι τέως Πρόεδροι τους και κάποια μέλη ΕΠ και ο κος Γαβρόγλου, αλλά καταργήθηκαν μέσα σε μία νύχτα. Απορήσαμε πως δύο Πρόεδροι και τόσα μέλη ΕΠ, δέχτηκαν να εξαφανιστεί από τον ακαδημαϊκό χάρτη, η ιστορία δύο μεγάλων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, δημιουργώντας μάλιστα και τεράστια προβλήματα σε χιλιάδες αποφοίτους τους.

Παράλληλα, δεν είδαμε δυναμικές κινήσεις από τις Διοικήσεις και τα μέλη ΕΠ των άλλων ΤΕΙ της χώρας, προς την κατεύθυνση της διαφύλαξης του κύρους των αποφοίτων τους. Και δεν θέλουμε να θεωρούμε ότι οι τίτλοι «Πρύτανης» και «μέλος ΔΕΠ» ήταν ένα είδος ανταλλάγματος, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση θα αποτελούσε εξαπάτηση κατά χιλιάδων αποφοίτων των οποίων τα πτυχία έχουν υπογράψει και αποδώσει διαχρονικά οι ίδιοι και προκάτοχοί τους.

Καθώς οι πιέσεις του κου Γαβρόγλου (τ. καθηγητή του ΕΜΠ) συνεχίζονται για απορροφήσεις Τεχνολογικών Ιδρυμάτων από Πανεπιστήμια, είναι προφανές ότι αυτή η Κυβέρνηση διαλύει οτιδήποτε έχει δημιουργήσει ο Ανώτατος Τεχνολογικός Τομέας τα τελευταία 30 χρόνια, ακολουθώντας πιστά τις υποδείξεις των επιμελητηρίων ΤΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ που πάντα στέκονταν εχθρικά απέναντι στα ΤΕΙ και τους Πτυχιούχους τους, για λόγους καθαρά Κλαδικούς-συντεχνιακούς και οικονομικούς. Και αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι ούτε ο Υπουργός κος Φίλης ή η Υφυπουργός κα Αναγνωστοπούλου ή ο Υπουργός κος Γαβρόγλου, δέχτηκαν από το 2015, να συναντήσουν αντιπροσωπεία της ΠΕΠΤΕΓ, παρά την σωρεία αιτημάτων που έγιναν με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο. Αυτό λέει πολλά.

Όλα τα παραπάνω είναι μία απόδειξη ότι η λεγόμενη «αριστερή» κυβέρνηση, υπάρχει μόνο για τις συντεχνίες σε αυτή την χώρα. Και γι’ αυτό οι Πτυχιούχοι Γεωτεχνικοί του Τεχνολογικού Τομέα θα πρέπει σοβαρά να αναλογιστούν, σε κάθε επόμενη φορά που θα κληθούν να επιλέξουν την ψήφο ή την προτίμησή τους σε πολιτικό πρόσωπο ή να μιλήσουν σε μέλος ΤΕΙ, ότι τα ψέματα σε αυτή τη χώρα πρέπει να τελειώσουν. Οριστικά.

Η κυβέρνηση της αριστεράς, ισοπεδώνει και μηδενίζει στο σύνολό της την Ανώτατη Τεχνολογική Εκπαίδευση, την αφαιρεί μεθοδικά από τον χάρτη των ΑΕΙ και οδηγεί στην αχρηστία ειδικά των Πτυχία των ΤΕ Γεωτεχνικών και ορισμένων άλλων ειδικοτήτων.

Ας το έχουν υπ’ όψιν τους όλοι οι συνάδελφοι γιατί το έργο αυτής της κυβέρνησης ως προς τα ΤΕΙ και τους Γεωπόνους ΤΕ είναι ήδη τόσο αρνητικό που τα επακόλουθα προβλήματα μπορεί και να μην λυθούν ποτέ στο μέλλον.

Κωνσταντόπουλος Γιάννης

Τέως Γραμματέας και Μέλος του ΚΔΣ της Π.Ε.Π.Τε.Γ.