proactive

Συνδεση

Διχασμένη η αγροτική κοινότητα για τις νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών

Η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει τις νέες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών, καθώς πρόκειται για την ιδανική ευκαιρία να παράσχει αρκετή τροφή στον πληθυσμό της ΕΕ, υποστηρίζουν οι Ευρωπαίοι αγρότες, με τους βιοκαλλιεργητές να εκφράζουν την αντίθεσή τους.

Η τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εν λόγω υπόθεση αναμενόταν αυτό τον μήνα, αλλά όπως ανέφεραν ανώνυμες πηγές στη EURACTIV, θα καθυστερήσει πιθανώς για τον Ιούνιο.

Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι η διαδικασία θα διαρκέσει περισσότερο και δεν υπάρχει ακόμη σταθερή ημερομηνία. Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι αγρότες έκαναν λόγο για μια «πολιτικοποιημένη» απόφαση.

Ο γενικός γραμματέας της Copa-Cogeca, Pekka Pesonen, τόνισε τη σημασία της καινοτομίας των φυτών στη γεωργία και την παραγωγή τροφίμων στην ΕΕ.

Εξήγησε ότι κάθε χρόνο οι γεωργοί περιορίζονται στη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Η έλλειψη έγκρισης νέων ή παλαιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων αποτελεί τεράστιο πρόβλημα για τους αγρότες.

«Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η αντίσταση στα φυτοφάρμακα. Ορισμένα από τα φυτοφάρμακα μπορούμε να τα αντικαταστήσουμε με εναλλακτικές λύσεις, όπως είναι ο μηχανικός έλεγχος των ζιζανίων. Εντούτοις, για τις μυκητιακές νόσους και τις επιθέσεις εντόμων, δεν υπάρχουν επί του παρόντος εναλλακτικές λύσεις», υπογράμμισε ο κ. Pesonen.

ypaithros.gr