proactive

Συνδεση

Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA):Ολλανδικά σχεδόν όλα τα μολυσμένα με fipronil αβγά

Μετά από διεξοδική έρευνα σχετικά με το σκάνδαλο με τα μολυσμένα με fipronil αβγά, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) διαπίστωσε ότι σχεδόν όλα τα επίμαχα δείγματα προέρχονταν από την Ολλανδία.

Αυτή η εξέλιξη υπενθυμίζει εκ νέου τα ζητήματα που είχε αναδείξει στο παρελθόν η «Ύπαιθρο Χώρα» για το παραγωγικό μοντέλο της Ολλανδίας, όπου η βιωσιμότητα των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων και τα περιβαλλοντικά πρότυπα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, στον βωμό της αυξημένης αποδοτικότητας.

Όπως προκύπτει όμως, οι συνέπειες μιας τέτοιας προσέγγισης μπορούν να είναι σοβαρές και για την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών.

Fipronil: Δεν υπάρχει κρούσμα µολυσμένων αβγών στην Ελλάδα

Πιο συγκεκριμένα, σε 5.000 δείγματα αβγών και κοτόπουλου που υποβλήθηκαν από τα κράτη-μέλη το φθινόπωρο του 2017, 742 βρέθηκαν να περιέχουν κατάλοιπα σε ποσότητες που υπερέβαιναν τα νόμιμα όρια, και σχεδόν όλα αφορούσαν το fipronil.

Από τα μολυσμένα δείγματα που συλλέχθηκαν, τα 664 προέρχονταν από την Ολλανδία, τα 40 από την Ιταλία, ενώ αρκετές θέσεις χαμηλότερα βρίσκεται η Ελλάδα, με μόλις ένα δείγμα να μην πληροί τις προϋποθέσεις.

Οι υπερβάσεις των ανώτατων ορίων καταλοίπων, οι οποίες σχετίζονταν σχεδόν αποκλειστικά με το fipronil, εντοπίστηκαν σε μη επεξεργασμένα αβγά κότας (601 δείγματα), τα λίπη των ωοπαραγωγών ορνίθων (134 δείγματα) και τους μύες των ωοπαραγωγών ορνίθων (πέντε δείγματα), σύμφωνα με την έκθεση της EFSA.

ypaithros.gr