proactive

Συνδεση

Φ.Χόγκαν: Προτεραιότητα η προστασία των μικροπαραγωγών & παραδοχή ότι θα μειωθεί ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ

Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Φιλ Χόγκαν, σε δηλώσεις που έκανε τόνισε ότι η ύψιστη προτεραιότητά του στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ είναι «η προστασία του μικρομεσαίου γεωργού που παραμένει η ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής παραγωγής τροφίμων και του αγροτικού κλάδου».

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Επίτροπος, στις 20/4/2018, πριν την εκδήλωση που συμμετείχαν 400 αγρότες, στην πόλη Kilkenny, την οποία διοργάνωσε η Ένωση Αγροτών της Ιρλανδίας (IFA) και το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην χώρα.

Συγκεκριμένα ο κ. Χόγκαν τόνισε:
«Η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) αποτελεί μια ευρωπαϊκή επιτυχία και πιστεύω ότι αντιπροσωπεύει μια άριστη σχέση ποιότητας / τιμής για τους πολίτες μας, εξασφαλίζοντας τους την καλύτερη ποιότητα και ασφάλεια τροφίμων στον κόσμο και διατηρώντας τις αγροτικές μας περιοχές βιώσιμες και ελκυστικές».

Το Brexit έφερε τρύπα 12 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ
«Το Brexit είχε σαν αποτέλεσμα μια «τρύπα» ύψους 12 δισ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, σε μια στιγμή που άλλες προτεραιότητες, όπως η ασφάλεια, η μετανάστευση και η ευρωπαϊκή άμυνα, βρίσκονται σε εξέχουσα θέση τα τελευταία χρόνια».

«Ως εκ τούτου, σε πολλές περιπτώσεις η ΚΑΠ θεωρείται ως ο προφανής στόχος για περικοπές. Τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να αντισταθμίσουν το έλλειμμα του Brexit συμβάλλοντας σε υψηλότερο ποσοστό από τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους.

Έχω καταστήσει αυτό το σημείο έντονα στους αρχηγούς κρατών και υπουργών γεωργίας σε ολόκληρη την ΕΕ και έχω προσφέρει επίσης μια ισχυρή υπεράσπιση την ΚΑΠ και την αξία για τα χρήματα που προσφέρει.Συνάντησα τους πρωθυπουργούς της Ιρλανδίας, της Ουγγαρίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Σλοβενίας και των χωρών της Βαλτικής τους τελευταίους μήνες και είναι δεκτικοί στις απόψεις μου».

«Πρέπει όμως να είμαστε ρεαλιστές: έλλειψη περισσότερων χρημάτων από τα κράτη μέλη της ΕΕ, θα φέρει περικοπή του προϋπολογισμού της ΚΑΠ. Η δουλειά μου, όπως βλέπω, είναι να οικοδομηθεί ένας συνασπισμός για να αντισταθεί όσο μπορεί περισσότερο στις περικοπές, δηλαδή να επιτύχει το καλύτερο αποτέλεσμα σε ένα δύσκολο σενάριο».

Στήριξη αγροτικού εισοδήματος
«Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζεται το εισόδημα των γεωργών - ιδιαίτερα οι μικροί και μεσαίοι αγρότες μας.

Αυτό είναι ο ρόλος και το καθήκον της ΚΑΠ, όπως περιγράφονται στις ιδρυτικές συνθήκες της ΕΕ και αν αναμένουμε από τους αγρότες να συμβάλουν περισσότερο σε σχέση με την κλιματική πρόκληση και άλλους κοινωνικούς στόχους, πρέπει να ανταμειφθούν για αυτό το έργο.

Για μένα πρόκειται για δικαιοσύνη για τους αγρότες μας, οι οποίοι προσφέρουν στους πολίτες μας τόσα πολλά δημόσια αγαθά».

agrotypos.gr