proactive

Συνδεση

Οι μικρές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις ωθούνται στα όρια της οικονομικής επιβίωσης...

H Γερμανία, μια χώρα με πλούσια κτηνοτροφική παραγωγή, εκτρέφει περίπου 27 εκατομμύρια χοίρους, 12,6 εκατομμύρια βοοειδή και σχεδόν 40 εκατομμύρια όρνιθες. Όμως, οι συνθήκες διαβίωσης για το ζωικό κεφάλαιο είναι συχνά μη αποδεκτές.

Στριμωγμένα σε βιομηχανοποιημένες αγροτικές εγκαταστάσεις μαζικής παραγωγής, τα ζώα εξαναγκάζονται να ζουν υπό καθεστώς διαρκούς αγωνίας και να αντιμετωπίζουν πληθώρα δυσάρεστων καταστάσεων που θα προκαλούσαν έντονη δυσφορία ακόμα και στους πιο φανατικούς κρεατοφάγους. Όλα αυτά, στον βωμό του κέρδους των μεγάλων μονάδων παραγωγής, οι οποίες υποσκελίζουν με αθέμιτα μέσα τις μικρότερες οικογενειακές εκμεταλλεύσεις.

Καθώς η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης απέναντι στην κακομεταχείριση των ζώων μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο, αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης δεν διστάζουν να προωθήσουν μέτρα που αναμένεται να πλήξουν τα θεμέλια της βιομηχανικής κτηνοτροφίας και να οδηγήσουν σε διαρθρωτικές αλλαγές στον κλάδο, αναγνωρίζοντας ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι.

«Πιστεύω ότι η πλειονότητα των Γερμανών πολιτών συμφωνεί μαζί μου ότι οι συνήθεις αγροτικές πρακτικές του σήμερα δεν δείχνουν προς την κατεύθυνση του μέλλοντος που θέλουμε. Όσο δημιουργούνται όλο και περισσότερες μονάδες παραγωγής, οι μικρής κλίμακας οικογενειακές εκμεταλλεύσεις ωθούνται στα όρια της οικονομικής επιβίωσης», ανέφερε την περασμένη εβδομάδα η υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας, Μπάρμπαρα Χέντρικς.

Ριζικές μεταρρυθμίσεις

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος ανακοίνωσε την έλευση μιας νέας κανονιστικής πρωτοβουλίας, προκειμένου να μπει φρένο στις βλέψεις για ολοένα και μεγαλύτερες εργοστασιακές μονάδες, περιορίζοντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εντατικής κτηνοτροφίας. Απώτερος στόχος της Χέντρικς είναι να κλείσει τα «παραθυράκια» που νόμου που επέτρεπαν σε αγροτικές επιχειρήσεις να ορθώνουν τεράστιες, ιδιαίτερα ρυπογόνες, εργοστασιακές εκμεταλλεύσεις παρά την αντίδραση των τοπικών κοινοτήτων.

Οι προτεινόμενες αλλαγές θα δώσουν στα τοπικά συμβούλια μεγαλύτερο έρεισμα, όσον αφορά τις διαδικασίες χορήγησης αδειών κατασκευής στις μεγάλες επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα. Επίσης, αναμένεται να δημιουργήσουν ξανά πρόσφορο έδαφος για την επανάκαμψη της κτηνοτροφίας μικρότερης κλίμακας, η οποία έχει εκτοπιστεί από εταιρείες που ενεργούν με βασικό γνώμονα το κέρδος και αδιαφορούν για την ποιότητα ζωής των εκτρεφόμενων ζώων.

Στήριξη από ευρύ δίκτυο οργανώσεων

Μπορεί η προσπάθεια για μια πιο ανθρώπινη και φιλική προς το περιβάλλον κτηνοτροφία να έχει ήδη εγείρει αντιδράσεις από ισχυρά αγροτικά λόμπι, όμως η στάση της Χέντρικς λαμβάνει την υποστήριξη ενός δικτύου σημαινόντων αγροπεριβαλλοντικών οργανώσεων, που προάγουν την καλή μεταχείριση των ζώων. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι αγροτικές οργανώσεις AbL και NEULAND, οι περιβαλλοντικές ομάδες BUND και EuroNatur και η γερμανική ομοσπονδία για την καλή διαβίωση των ζώων (Deutscher Tierschutzbund).

Η εν λόγω συμμαχία ζητά από τον υπουργό Γεωργίας της Γερμανίας, Κρίστιαν Σμιτ, να υποστηρίξει την πρωτοβουλία της Χέντρικς, βελτιώνοντας ουσιαστικά τα πρότυπα προστασίας των ζώων εκτροφής και να διευκολύνει τις διαδικασίες αδειοδότησης εκμεταλλεύσεων για πρακτικές ιδιαίτερα φιλικές προς τα ζώα – όπως η τοποθέτηση κρεβατιών από άχυρο και η παροχή άπλετου χώρου.

«Οι κανονισμοί για τα ζώα εκτροφής πρέπει να γίνουν πιο αυστηροί, ώστε να καταστήσουν πιο δύσκολο για τους αγρότες να κρατούν τα ζώα υπό απάνθρωπες συνθήκες», δήλωσε ο πρόεδρος της Deutscher Tierschutzbund, Τόμας Σρέντερ.

Τέλος, η συμμαχία εισηγείται τη θεμελιώδη μεταρρύθμιση της αγροτικής πολιτικής σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, υποστηρίζοντας ότι οι πληρωμές αγροτικών επιδοτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αναδιαρθρωθούν, ώστε να αποτελέσουν μέσο για την προώθηση μιας οικολογικά φιλικής οικογενειακής γεωργίας.

euractiv.gr