proactive

Συνδεση

Ανοιχτή παραμένει η διαδικασία εξαγοράς εκχερσωμένων εκτάσεων που φαίνονται δασικές - δεν χάνονται οι επιδοτήσεις

Τεράστια είναι η ανησυχία που έχει προκαλέσει σειρά ανακριβών δημοσιευμάτων με πιο πρόσφατο το σημερινό στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», με τίτλο «Στον αέρα αγροτικές επιδοτήσεις λόγω δασικών χαρτών». Η ανακύκλωση του δημοσιεύματος ξεκίνησε από την Κρήτη με ημερομηνία ανάρτησης την 20ή Μαρτίου 2018, ενώ ίδιους τίτλους έπαιζαν διάφορα web sites ακριβώς έναν χρόνο πριν, όταν είχε δοθεί λύση για το συγκεκριμένο θέμα από το υπουργείο Περιβάλλοντος και τον πρϊστάμενό του, Σωκράτη Φάμελλο. 

Το σοβαρό θέμα που προέκυψε πέρυσι, αλλά συνεχίζει να εμφανίζεται και φέτος σε περιοχές που τώρα αναρτώνται οι προς επικύρωση δασικοί χάρτες, έχει να κάνει με τους αγρότες που έχουν δηλώσει αγροτικές εκτάσεις και βοσκότοπους για ενίσχυση στο ΟΣΔΕ και εμφανίζονται στους Δασικούς Χάρτες ως εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις, με κίνδυνο να κοπεί η επιδότηση. Τότε είχε δοθεί μία προθεσμία για τις εκχερσωμένες εκτάσεις πριν το 1975, μέχρι τις Αυγούστου 2017, ώστε να πάνε οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να εξαγοράσουν με ένα χαμηλό τίμημα τις εκτάσεις αυτές. Σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση που παρείχαν δασικοί υπάλληλοι στο Agro24, «το πρόβλημα το εντοπίσαμε από την πρώτη ημέρα που καταρτίζαμε τους χάρτες. Αλλά υπάρχει ακόμα η δυνατότητα ένταξης στο άρθρο 47Β του ν. 998/79. Η προθεσμία είναι ανοιχτή.»

Τι συνέβη πέρυσι; Κατά την ανάρτηση των δασικών χαρτών, ειδοποιήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι αγρότες των οποίων οι αγροί εμφανίζονταν ως εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις και θα υπήρχε πρόβλημα με τις επιδοτήσεις, προκειμένου να προσέλθουν στην υπηρεσία και να κάνουν δήλωση εξαίρεσης από την κύρωση του δασικού χάρτη που θα επακολουθούσε:

Α.  Όσοι αγρότες κατέθεσαν πλήρη φάκελο στην Δασική Υπηρεσία, ήτοι:

  1. Έντυπη αίτηση ένταξης στο άρθρο 47Β του ν.998/79, που υπήρχε στην Δασική Υπηρεσία.
  2. Την δήλωση ένταξης στο ΟΣΔΕ του ΟΠΕΚΕΠΕ.
  3. Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες ΕΓΣΑ’ 87 για τις εκτάσεις που εμφανίζονται ως εκχερσωμένες.
  • Εξαιρέθηκαν από την κύρωση των δασικών χαρτών και δεν έχουν πρόβλημα.

Β. Όσοι αγρότες κατέθεσαν φάκελο, αλλά ελλιπή (κυρίως εκκρεμεί η κατάθεση τοπογραφικού διαγράμματος σε συντεταγμένες ΕΓΣΑ’ 87):

Οι εκτάσεις δεν εξαιρέθηκαν, οι χάρτες κυρώθηκαν με κωδικούς ΔΑ, ΧΑ, ήτοι θεωρούνται παράνομες εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις και εμφανίζεται πρόβλημα στις επιδοτήσεις.

Γ. Όσοι αγρότες δεν έκαναν καμία ενέργεια, εμφανίζονται οι αγροί ως παράνομες εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις και ως εκ τούτου εμφανίζεται πρόβλημα στις επιδοτήσεις.

Για τις περιπτώσεις (β) & (γ) η διαδικασία αλλαγής χρήσης του αρθ.47Β, αλλά και εξαγοράς του αρθ. 47 του ν. 998/79  σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία είναι ανοικτή.

Λύση

  1. Οι πολίτες να προσέρχονται στα γραφεία προστασίας της Δασικής Υπηρεσίας, ώστε να καταθέτουν αίτηση εξαγοράς ή αλλαγής χρήσης της έκτασης που εμφανίζεται εκχερσωμένη, ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΦΑΚΕΛΟ, σύμφωνα με τα άρθρα 47 και 47Β του ν.998/79. Η αίτηση υπαγωγής γίνεται και για τις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί ως αναδασωτέες.
  2. Όσοι έχουν ήδη καταθέσει αίτηση, να προσέλθουν στην υπηρεσία προκειμένου να ολοκληρώσουν το φάκελο.
  3. Η διαδικασία του αιτήματος αλλαγής χρήσης του αρθ. 47Β του ν. 998/79 δεν έχει προθεσμία.
  4. Με την αίτηση που καταθέτουν, θα παίρνουν βεβαίωση από τη Δασική Υπηρεσία, προκειμένου να την καταθέσουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι έκαναν αίτησης υπαγωγής στις διατάξεις των ανωτέρω άρθρων.
  5. Παράλληλα η δασική υπηρεσία αναστέλλει την λήψη και την εφαρμογή διοικητικών πράξεων και πρωτοκόλλων για την προστασία αυτών των εκτάσεων, καθώς και την κήρυξη αυτών ως αναδασωτέων. Έως την εξόφληση του ανταλλάγματος χρήσης, διοικητικές πράξεις και πρωτόκολλα που έχουν εκδοθεί για την προστασία των εκτάσεών της, αναστέλλονται.
  6. Επομένως ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπορεί να δώσει μία παράταση στις επιδοτήσεις χωρίς να τις κόψει, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία που προβλέπεται από την κείμενη δασική νομοθεσία.

Η αλλαγή χρήσης γίνεται μόνο για αγροτική καλλιέργεια.

agro24.gr