Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα μονάδα αμμωνίας από Yara και BASF στο Τέξας

Η Yara International και η BASF ανακοίνωσαν τα εγκαίνια και την επίσημη λειτουργία μιας νέας μονάδα παραγωγής αμμωνίας στο Freeport του Τέξας, που θα καλύπτει ανάγκες σε παγκόσμια κλίμακα.

Η υπερσύγχρονη εγκατάσταση, που στοίχησε 600 εκατ. δολάρια, εφαρμόζει μια συμφέρουσα και βιώσιμη οικονομικά παραγωγική διαδικασία, που στηρίζεται στην αξιοποίηση υποπροϊόντων υδρογόνου αντί για φυσικό αέριο. Βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της BASF στο Freeport και έχει χωρητικότητα 750.000 μετρικών τόνων αμμωνίας. Η κάθε εταιρεία θα έχει μερίδιο στο προϊόν ανάλογο με το μερίδιο ιδιοκτησίας τους.

Ο  πρόεδρος και CEO της Υara, Svein Tore Holsether, δήλωσε: « Μαζί με τους συνεργάτες μας στην BASF, κατασκευάζουμε ένα παγκόσμιας κλίμακας εργοστάσιο αμμωνίας αφενός ανεβάζει τον πήχη σε ζητήματα ασφάλειας, αποδοτικότητας και ποιότητας, και αφετέρου εφαρμόζει τις αρχές βιομηχανικής συμβίωσης χρησιμοποιώντας ένα υποπροϊόν ως πρώτη ύλη στην παραγωγή αμμωνίας», ενώ προσέθεσε πως: «H Yara Freeport LLC ενισχύει την ηγετική μας θέση στην παγκόσμια αγορά αμμωνίας και επεκτείνει τo παραγωγικό μας αποτύπωμα στην Βόρεια Αμερική».

Ο Wayne T. Smith, μέλος του ΔΣ της BASF SE, πρόεδρος και CEO της BASF Corp. προσέθεσε: «Αυτή η κοινή επιχείρηση με την Yara δεν ενισχύει απλώς την σύνθετη παραγωγική μας δραστηριότητα στο Freeport, αλλά επιδεικνύει παράλληλα την δέσμευση της εταιρείας μας για επενδύσεις στην Βόρεια Αμερική». Ο κύριος Smith υπογράμμισε επίσης: « Αυτό το καινούριο εργοστάσιο μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε προς όφελός μας τις δυνατότητες της παγκοσμιοποιημένης παραγωγής και αγοράς, ενώ οι ελκυστικές τιμές της πρώτης ύλης ενισχύουν και εξασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητά της αλυσίδας αξίας των πελατών μας στην περιοχή».

Οι περισσότερες συμβατικές εγκαταστάσεις παραγωγής αμμωνίας χρησιμοποιούν φυσικό αέριο προκειμένου να παράγουν το απαιτούμενο για την  παραγωγή αμμωνίας υδρογόνο. Η νέα τεχνολογία της Yara Freeport που στηρίζεται στο υδρογόνο, επιτρέπει στο εργοστάσιο να αποφύγει αυτό το αρχικό στάδιο παραγωγής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των δαπανών κεφαλαίου, ενώ προσφέρει ένα χαμηλότερο κόστος συντήρησης. Με την χρήση υδρογόνου που προκύπτει από  τις παραγωγικές διαδικασίες κοντινών εργοστασίων πετροχημικών, η Yara Freeport εξοικονομεί φυσικούς πόρους και ελαχιστοποιεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Στην ανακοίνωση των εταιρειών υποστηρίζεται πως μια συμφωνία με την Praxair Inc. - εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα των βιομηχανικών αερίων -  θα εξασφαλίζει σε βάθος χρόνου υδρογόνο και άζωτο, συνδέοντας το κόστος των πρώτων υλών με τις ευνοϊκές τιμές του φυσικού αερίου στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικό στις ΗΠΑ.

Η BASF φημολογείται πως θα χρησιμοποιήσει το μερίδιό της στην αμμωνία για την παραγωγή πολυαμίδης 6 (νάιλον). Πρόκειται για ένα υλικό που χρησιμοποιείται κυρίως για την  παραγωγή ινών και για συσκευασία και αποθήκευση στις αγορές καλωδίων. Το συγκεκριμένο υλικό χρησιμοποιείται πολλές φορές  και στην αυτοκινητιστική βιομηχανία. Η Yara θα αξιοποιήσει το μερίδιό της προσφέροντάς το σε πελάτες της στον κλάδο της βιομηχανίας και της αγροτικής παραγωγής στη Βόρεια Αμερική. Για την στήριξη του εργοστασίου η Yara θα προχωρήσει στην κατασκευή αποθήκης στο λιμάνι του Freeport, ενώ η BASF αναβάθμισε τους τερματικούς σταθμούς και τους αγωγούς που ήδη χρησιμοποιεί.

agronews.gr

blank-page | ηλεκτρονική και έντυπη επικοινωνία