Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γαλλία: 1,1 δισ. ευρώ σε διάστημα πέντε ετών για τη βιολογική γεωργία

Στις 5 Απριλίου, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέσα στην επόμενη πενταετία θα παράσχει περίπου 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ ως εθνική συμμετοχή στις κοινοτικές δράσεις και τα προγράμματα ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας της χώρας.

Η απόφαση υπάγεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αναμόρφωση του αγροτικού τομέα της Γαλλίας, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να έχει δεσμευθεί από τον Φεβρουάριο ότι θα επενδύσει περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια για να τον καταστήσει περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα, οι πόροι θα απελευθερωθούν για τη χρηματοδότηση του προγράμματος Ambition bio 2022, το οποίο στοχεύει στην αξιοποίηση του 15% των αγροτικών εκτάσεων της χώρας από τη βιολογική γεωργία και την κάλυψη του 20% του κλάδου τροφοδοσίας-εστίασης από προϊόντα επισημασμένα ως βιολογικά.

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι Γάλλοι αγρότες βρίσκονται μεταξύ των κυριότερων ωφελούμενων της ΚΑΠ, η οποία παρέχει αγροτικές επιδοτήσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ και αντιπροσωπεύει στο 38% του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ. Ωστόσο, αξίζει να τονισθεί ότι η ανωτέρω πρωτοβουλία της γαλλικής κυβέρνησης έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου ο Μακρόν έχει δείξει τη διάθεση να εξετάσει πιθανές αλλαγές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Γεωργίας της Γαλλίας, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να μοχλεύσει 630 εκατομμύρια ευρώ από την ευρωπαϊκή βοήθεια του δεύτερου πυλώνα της ΚΑΠ, στην οποία θα προστεθούν 200 εκατομμύρια ευρώ κρατικών πιστώσεων. Για να φτάσει τα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ, το υπουργείο υπολογίζει σε κονδύλια που προορίζονται για βιολογική γεωργία, όπως εκείνα που διαχειρίζονται οι υπηρεσίες υδάτων.

Την ικανοποίησή της με αφορμή την προσοχή που δίνεται στους αγρότες έσπευσε να γνωστοποιήσει η γαλλική Εθνική Ομοσπονδία Βιολογικής Γεωργίας (FNAB). Ωστόσο, σε ανακοίνωσή της εξέφρασε ερωτήματα αναφορικά με τις οικονομικές ρυθμίσεις και την ακριβή προέλευση των πόρων για την υποστήριξη.

euractiv.gr

blank-page | ηλεκτρονική και έντυπη επικοινωνία