proactive

Συνδεση

Πρώτο κρούσμα του βακτηρίου Χylella fastidiosa σε ελαιώνα της Μαδρίτης

Πρώτο κρούσμα της xylella σε ελαιώνα στη Μαδρίτη.Οι αρχές της Μαδρίτης άρχισαν να εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης.

 

 

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στους Ισπανούς ελαιοκαλλιεργητές η είδηση ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Γεωργίας της Μαδρίτης επιβεβαίωσαν το πρώτο κρούσμα του βακτηρίου της Χylella fastidiosa σε ελαιώνα της περιοχής Villarejo de Salvanés στα νοτιοανατολικά της Μαδρίτης.

Έπειτα από την επιβεβαίωση του κρούσματος, οι αρχές της Μαδρίτης άρχισαν να εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του βακτηρίου.

Το δείγμα που είχε ληφθεί από τον ελαιώνα εξετάστηκε στο Ινστιτούτο Γεωργικών και Αγροδιατροφικών Ερευνών της Μαδρίτης. Στη συνέχεια (και σύμφωνα με όσα προβλέπουν τα κοινοτικά και εθνικά σχέδια αντιμετώπισης της xylella), το δείγμα εξετάστηκε και από Εθνικό Ινστιτούτου Ερευνών και στη συνέχεια μπήκε σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης. Έτσι, τόσο ο ελαιώνας όπου εντοπίστηκε το κρούσμα, όσο και τα δέντρα που βρίσκονται σε ακτίνα 100 μέτρων θα εκριζωθούν, προκειμένου τα σταματήσει η εξάπλωση του βακτηρίου. Σε ακτίνα 500 μέτρων από το σημείο εντοπισμού, θα διενεργηθούν εργασίες φυτοπροστασίας και ψεκασμοί εναντίον των εντόμων σε ελαιώνες και άλλες καλλιέργειες που είναι ευάλωτες στο βακτήριο.

Παράλληλα, οι περιφερειακές υπηρεσίες γεωργίας και περιβάλλοντος θα ξεκινήσουν να εφαρμόζουν πρόγραμμα αποζημιώσεων για τους πληγέντες παραγωγούς.

Πηγή: lavanguardia.com

agronews.gr