proactive

Συνδεση

Επιβάλλουν δασμούς στο Ισπανικό λάδι οι ΗΠΑ, φόβοι για τα ευρωπαϊκά προϊόντα

Δασμούς αντιντάμπινγκ στις ισπανικές ελιές άνω του 17,13%, επέβαλε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ τον Ιανουάριο μετά από τον αντισταθμιστικό δασμό που είχε καθοριστεί τον Νοέμβριο του 2017 στο 4,47%.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να συζητήσει για την πρόταση ψηφίσματος αναφορικά με τους αμερικανικούς δασμούς, οι οποίοι θέτουν υπό αμφισβήτηση το ευρωπαϊκό αγροτικό καθεστώς, το οποίο ευθυγραμμίζεται με τον ΠΟΕ.

«Μεταξύ των παρόμοιων εμπορικών πρακτικών που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ ενάντια στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, η συγκεκριμένη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, διότι καταδεικνύεται ότι οι ΗΠΑ αμφισβητούν τη νομοθεσία της ΚΑΠ», δήλωσε η Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Esther Herranz.

«Αυτό το μέτρο πλήττει ιδιαίτερα την Ανδαλουσία, η οποία μαστίζεται από την οικονομική κρίση», τόνισε. «Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σέβονται τους κανόνες του ΠΟΕ. Υπάρχει φόβος ότι μετά τις ισπανικές ελιές, οι επόμενοι δασμοί της κυβέρνησης Τραμπ θα εστιάσουν σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό τομέα: γαλλικά τυριά, ιταλικά κρασιά ή γερμανικά λουκάνικα ενδέχεται να αποτελούν τον επόμενο στόχο».

«Πρέπει να δώσουμε μια ισχυρή απάντηση στη δράση της Αμερικής και όχι απλά να γυρίσουμε το άλλο μάγουλο», κατέληξε η κ. Herranz.

Η ελληνική περιφέρεια στηρίζει το ελαιόλαδο

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα γίνονται προσπάθειες να αναδειχθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας και η ποιότητα του ελληνικού λαδιού. Στη Μυτιλήνη, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Τμήμα Χημείας του ΕΚΠΑ ξεκίνησαν ένα ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο την ανάδειξη του Βιοδραστικού Περιεχομένου του τοπικού λαδιού, αλλά και τη σημασία του στην τοπική οικονομία.

«Το λάδι μας είναι ο θησαυρός μας» τόνισε στην ομιλία της η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου, η οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης του ελληνικού ελαιολάδου μέσω εξειδικευμένων δράσεων ανάδειξης της προστιθέμενης βιολογικής αξίας και αυθεντικότητάς του.

«​Σκοπός μας είναι η ανάδειξη της ποιότητας και της ωφελιμότητας της ελιάς και του ελαιολάδου μας» δήλωσε η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου «με στόχο πάντα την ενίσχυση και την ενδυνάμωση της παραγωγής και των παραγωγών μας», υπογραμμίζοντας ότι μέσα από την παρούσα δράση θα τονωθεί εξίσου ο τουριστικός τομέας της περιοχής.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι: «Η προσπάθειά μας αυτή συνδέεται με τη γενικότερη στρατηγική της Περιφέρειας για την προσέλκυση επενδύσεων στον αγροδιατροφικό τομέα, με έμφαση στον ελαιοκομικό τομέα, ο οποίος αποτελεί το σημαντικότερο κλάδο του πρωτογενή τομέα της Περιφέρειάς μας».

Τέλος, στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό χώρο, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν o Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νικόλαος Αντώνογλου, καθώς και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λέσβου, Γεώργιος Λαγουτάρης.

euractiv.gr