Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγροτικά Νέα: Μια ματιά στην Ευρώπη

Γάλλος σύμβουλος πιέζει την Επιτροπή να ενεργήσει για την απώλεια τροφίμων

Ο Arash Derambarsh, Γάλλος σύμβουλος του Courbevoie, γνωστός για τις εκστρατείες του κατά της σπατάλης τροφίμων, καλεί να εκδοθεί ευρωπαϊκή οδηγία αναφορικά με το ζήτημα αυτό πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2019, όπως αναφέρει η EURACTIV.fr

Ο κ. Derambarsh προέτρεψε τον Vytenis Andriukaitis, Επίτροπο για την Ασφάλεια των Τροφίμων, να αναλάβει δράση σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων, κατά τη διάρκεια διαλόγου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (1 Μαρτίου) στη Γεωργική Έκθεση του Παρισιού (Salon International de l’Agriculture).

Ο Derambarsh υποστήριξε στο παρελθόν ένα γαλλικό νόμο του 2016 ο οποίος υποχρέωνε τις αλυσίδες σουπερμάρκετ να δωρίσουν απούλητο φαγητό σε φιλανθρωπικές οργανώσεις ειδάλλως θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο 3.750 ευρώ. Χάρη σε αυτό το μέτρο, έχουν ανακατανεμηθεί περισσότερα από δέκα εκατομμύρια γεύματα.

Ο κ. Derambarsh θέλει τώρα παρόμοιες διατάξεις να συπεριληφθούν στο δίκαιο της ΕΕ και υπογράμμισε στον Andriukaitis ότι θα γραφτεί στην ιστορία εάν πιτύχει μια τέτοια νομοθεσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τον Φεβρουάριο, μια αναφορά που ξεκίνησε από τον σύμβουλο σχετικά με την εφαρμογή του γαλλικού νόμου σε ευρωπαϊκό επίπεδο συγκέντρωσε πάνω από ένα εκατομμύριο υπογραφές, επιτρέποντάς να εξεταστεί ο νόμος αυτός από την Επιτροπή, καταχωρημένος ως πρωτοβουλία ευρωπαίων πολιτών.

Ο κ. Derambarsh ζήτησε από τον Επίτροπο να απαντήσει στα αιτήματα που υποβλήθηκαν στην αναφορά και να υποστηρίξει την υπόθεση ενώπιον του Προέδρου της Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, το 2018.

Η Επιτροπή, από την πλευρά της, «ενθαρρύνει έντονα τον κ. Derambarsh να εγγράψει την πρωτοβουλία πολιτών τώρα που έχει αρκετές υπογραφές».

Το made in Italy, τιμωρείται από τα μέσα μεταφοράς και τα τελωνεία

Ο ιταλικός εφοδιασμός δεν πείθει πλήρως τις ιταλικές εταιρείες γεωργικών τροφίμων που, σε ορισμένες περιπτώσεις, δημιουργούν εταιρείες εφοδιασμού «κατά παραγγελία». Όπως στην περίπτωση της Agrintesa, η οποία επέλεξε να συμμετάσχει στην RLA, ένα δίκτυο εφοδιασμού αγροδιατροφικής μονάδας.

Στην Ιταλία, ηο εφοδιασμός στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής βασίζεται κατά κύριο λόγο σε εξωτερικούς συνεργάτες, οπότε η επιλογή του τομέα Agrifood είναι μια τέτοια περίπτωση.

Στην Agrifood, η επίπτωση του εφοδιασμού σε τρίτους είναι υψηλότερη από τον γενικό μέσο όρο του τομέα: 40,1% της συνολικής δραστηριότητας εφοδιασμού, με αγοραία αξία 44,6 δισ. Ευρώ. Η ελαιοκαλλιέργεια είναι ο τομέας με την μεγαλύτερη εξωτερική ανάθεση, με μερίδιο 78%, ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά είναι 56%.

Θα μεταρρυθμίσει η Ευρώπη τις αλυσίδες αξίας στη βιομηχανία τροφίμων;

Οι εμπορικές σχέσεις στον γεωργικό τομέα παραμένουν πηγή εντάσεων μεταξύ μεγάλων εμπόρων λιανικής πώλησης και αγροτών, ενώ αναμένεται νομοθετική πρόταση σε ευρωπαϊκό επίπεδομ όπως αναφέρει η EURACTIV.fr. Μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί όσον αφορά την επανεξισορρόπηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ γεωργών και μεγάλων λιανοπωλητών, παρά το σχέδιο νόμου που θέσπισε η γαλλική κυβέρνηση στις αρχές Φεβρουαρίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αντιμετωπίσει επίσης αυτό το ζήτημα και εργάζεται για ένα νέο κανονισμό κατά των αθέμιτων επιχειρηματικών πρακτικών, ο οποίος θα παρουσιαστεί την άνοιξη του 2018.

Ενώ αυτές οι συστάσεις έλαβαν θετικά σχόλια από τα κράτη μέλη, επικρίθηκαν από τις μεγάλες εταιρείες λιανικής πώλησης. Οι έμποροι λιανικής ανησυχούν για την εφαρμογή νέων κανονισμών και απαιτήσεων, πέραν εκείνων που υπάρχουν ήδη σε εθνικό επίπεδο σε 20 κράτη μέλη. Τονίζουν επίσης την ύπαρξη αποτελεσματικών άτυπων εργαλείων στην περιοχή, όπως η Πρωτοβουλία Αλυσίδας Εφοδιασμού, η οποία ξεκίνησε το 2013 από παραγωγούς της βιομηχανίας τροφίμων που δεσμεύονται οικειοθελώς να σέβονται τις αρχές των καλών επιχειρηματικών πρακτικών.

100 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για υποδομές αγροτικής ανάπτυξης

Φέτος, 100 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για το πρόγραμμα υποδομής για την αγροτική ανάπτυξη, δήλωσε το Υπουργείο Γεωργίας, Τροφίμων και Δασών. Το μέτρο αναμένεται να ξεκινήσει στις 7 ή 8 Μαρτίου και θα διαρκέσει 120 ημέρες.

Τα μισά από τα κεφάλαια προβλέπονται για την κατασκευή και την αποκατάσταση των δρόμων και των πεζοδρομίων, ενώ ακόμη 10 εκατομμύρια προβλέπονται για την ανακαίνιση των δημόσιων χώρων, όπως πλατείες, πάρκα και πολλά άλλα.

Ποροζάνοφ κάλεσε τους δήμους να συμμετάσχουν στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης, την οποία ξεκίνησε το υπουργείο σε συνεργασία με το Κρατικό Ταμείο  για τη Γεωργία, και διαβεβαίωσε τους δημάρχους ότι κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης η γεωργική πολιτική θα έχει επαρκή χρηματοδότηση.

Τα μέτρα χάρη στα οποία οι μικροί δήμοι θα μπορούν να ανανεωθούν είναι από τα πιο ελκυστικά σημεία του προγράμματος για την αγροτική ανάπτυξη. Το 2016, το Γεωργικό Ταμείο ανακοίνωσε την έναρξη υποβολής προτάσεων για επενδύσεις σε έργα υποδομής μικρής κλίμακας με προϋπολογισμό μόλις πάνω από 330 εκατ. Ευρώ ενώ οι μελέτες που παρουσιάστηκαν ξεπέρασαν το 1 δισ. Ευρώ.

euractiv.gr

blank-page | ηλεκτρονική και έντυπη επικοινωνία