proactive

Συνδεση

Κονδύλια 154 εκ. ευρώ για αντιμετώπιση ασθενειών ζώων, ζωοανθρωπονόσων & εχθρών των φυτών

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή αποφάσισε να δώσει περίπου 154 εκατομμύρια για προγράμματα που αφορούν την καταπολέμηση των ασθενειών των ζώων (ζωονόσων) και ασθενειών που μεταφέρονται από τα ζώα στους ανθρώπους (ζωοανθρωπονόσων), όπως επίσης και για προγράμματα που αφορούν την στήριξη προγραμμάτων έρευνας για τους εχθρούς των φυτών μέσα στο 2018.

Ο επίτροπος για την υγεία και την ασφάλεια τροφίμων κ. Vytenis Andriukaitis δήλωσε σχετικά με την απόφαση:

«Τα ποσά που απονεμήθηκαν σήμερα, δείχνουν ότι λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις ασθένειες των ζώων  και φυτών. Τα ποσά αυτά θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να προσδιορίσουν και να δράσουν εγκαίρως, ενάντια στις εξάρσεις που θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των ζώων και του ανθρώπου, το εμπόριο και την οικονομία»
 
Στον τομέα υγείας των ζώων, χορηγήθηκαν 143 εκ. ευρώ για να ενισχύσουν την εφαρμογή των 134 εγκεκριμένων προγραμμάτων για την εξάλειψη, τον έλεγχο και την παρακολούθηση ασθενειών όπως η φυματίωση και η βρουκέλωση των βοοειδών, η λύσσα, η αφρικανική πανώλη των χοίρων και η οζώδης δερματίτιδα.

 Στον τομέα της υγείας των φυτών, η Ευρωπαϊκή ένωση έχει δεσμεύσει γύρω στα 13 εκ. ευρώ για την παρακολούθηση 46 ασθενειών και εχθρών των φυτών σε 24 κράτη μέλη το 2018, με το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων να πηγαίνει για την αντιμετώπιση της Ξυλέλας (Xylella fastidiosa) έναν από τους πιο σημαντικούς εχθρούς των φυτών στον κόσμο.