proactive

Συνδεση

Σε ελεύθερη πτώση το εισόδημα των αγροτών στις ΗΠΑ

Εγκλωβισμένοι στη δίνη της μακροχρόνιας κρίσης που πλήττει τον αγροτικό κλάδο, οι Αμερικανοί παραγωγοί στρέφουν τις εναπομείνασες ελπίδες τους στην κυβέρνηση Τραμπ.

Έχοντας συμβάλει τα μέγιστα στην εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ, οι κάτοικοι της αγροτικής υπαίθρου θα έχουν σύντομα την ευκαιρία να διαπιστώσουν εάν ο Ντόναλντ Τραμπ έχει την πρόθεση να τους ανακουφίσει, καθώς επίκειται η έκδοση του κρίσιμου Αγροτικού Νομοσχεδίου από το Αμερικανικό Κογκρέσο.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), μεταξύ 2013 και 2016 το καθαρό εισόδημα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της χώρας μειώθηκε κατά το ήμισυ, συνιστώντας τη μεγαλύτερη τριετή πτώση από την εποχή της μεγάλης οικονομικής ύφεσης της δεκαετίας του 1930. Σήμερα, οι τιμές των βασικών προϊόντων εξακολουθούν να είναι χαμηλές, ενώ τα χρέη των αγροτικών εκμεταλλεύσεων προβλέπεται ότι θα φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ.

Κατά τη διάρκεια της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης, περίπου 42.000 αγροτικές εκμεταλλεύσεις έχουν χρεοκοπήσει, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αποδεικνύονται ιδιαίτερα ευάλωτες. Εάν η αγορά δεν ανακάμψει σύντομα, το ποσοστό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που θα διακόψουν τη λειτουργία τους ενδέχεται να είναι το υψηλότερο που θα έχουμε δει στις ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1960, σύμφωνα με την οργάνωση Farm Aid.

Από το βήμα της πρόσφατης ομιλίας του στο συνέδριο της Ένωσης της Επιχειρηματικής Γεωργίας «American Farm Bureau Federation», ο Τραμπ εμφανίστηκε καθησυχαστικός απέναντι στους αγρότες. Μεταξύ άλλων, προανήγγειλε ότι το μεγαλύτερο μέρος του 1,5 τρισ. δολαρίων σε φορολογικές ελαφρύνσεις (που περιέχονται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο) θα δοθεί σε οικογένειες, μικρές επιχειρήσεις και αγρότες που τρέχουν οικογενειακές γεωργικές μονάδες. Εντούτοις, πρόσφατη έκθεση οικονομολόγων του USDA δίνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα, επισημαίνοντας ότι το ισχυρότερο 10% των αγροτών θα απολαύσει τις μεγαλύτερες ελαφρύνσεις.

euractiv.gr