proactive

Συνδεση

Απαραίτητη η συνεχής βελτίωση της ΚΑΠ για βιώσιμη γεωργία

Ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα κρύβει ουσιαστικές ευκαιρίες που μπορεί να αξιοποιήσει η χώρα στο πλαίσιο της ΚΑΠ, εφαρμόζοντας απλούστερους κανόνες και υιοθετώντας μια πιο ευέλικτη προσέγγιση, τόνισε ο διευθυντής της ΓΔ Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τάσος Χανιώτης, σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Αθήνα.

Ο κρίσιμος ρόλος της γεωργίας στη διατροφή και το περιβάλλον, η βελτίωση του πλαισίου της ΚΑΠ μέσω πολιτικών διαβουλεύσεων για την εξεύρεση λύσεων και η ισορροπία ανάμεσα στις αποφάσεις Βρυξελλών και κρατών μελών αποτελούν βασικές κατευθυντήριες γραμμές στις οποίες στοχεύει η ΕΕ για μια έξυπνη και βιώσιμη γεωργία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Χανιώτης, παρά το γεγονός ότι η ΚΑΠ καλείται να αντιμετωπίσει βαρυσήμαντες προκλήσεις, ταυτόχρονα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δυναμική αλλαγή. Ως απτά παραδείγματα παρέθεσε:

  1. Την μείωση της απόστασης τιμών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε συνδυασμό την εισοδηματική ενίσχυση των παραγωγών, που οδήγησαν σε μια σχετική σταθερότητα, δεδομένου ότι η μακροχρόνια πτώση του αγροτικού εισοδήματος βρίσκεται πλέον σε ισορροπημένα επίπεδα και
  2. Την μετατροπή της ΚΑΠ στον μεγαλύτερο εξαγωγέα εμπορικών προϊόντων με ισχυρό πλεόνασμα.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι αν και η ΚΑΠ έχει συμβάλλει καθοριστικά στην μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, εξακολουθεί να είναι απαραίτητη η βελτίωσή της.

Επιπλέον, η μείωση του αγροτικού πληθυσμού καθιστά αναγκαία την αύξηση της παραγωγικότητας, ανεξάρτητα από τις καινοτομίες και την προσέλκυση επενδύσεων στον αγροτικό τομέα.

«Κινούμαστε προς μια έξυπνη, ευέλικτη και πιο εξατομικευμένη πολιτική», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι οι τέσσερις βασικοί άξονες της ΚΑΠ αφορούν στην ενίσχυση των περιβαλλοντικών και κλιματικών προτεραιοτήτων, την καλύτερη στόχευση στήριξης με δικαιότερη διανομή του αγροτικού εισοδήματος, την μεγαλύτερη χρήση γνώσης, τεχνολογίας και καινοτόμων εργαλείων και τέλος, την αναδιανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ της Κομισιόν, των γεωργών και των επιμέρους κρατών μελών.

«Η λογική ελέγχου πρέπει να αντικατασταθεί από τη λογική μέτρησης των αποτελεσμάτων. Για το σκοπό αυτό, απαιτείται συγκεκριμένη διοικητική δομή και ευρύ φάσμα γνώσεων», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η έξυπνη γεωργία, ο κ. Χανιώτης υπογράμμισε ότι η ανταλλαγή και μεταφορά γνώσης έχουν ιδιαίτερη σημασία για την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι είναι χρήσιμο ένα σύστημα παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, που θα καλύψει τα κενά γνώσεων.

«Το μοντέλο one size fits all δεν τελεσφόρησε. Πρέπει να υπάρξουν προσαρμογές στα κράτη μέλη. Οι γεωργοί θα χαράσσουν τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ, τα οποία εν συνεχεία θα τα εγκρίνει η Επιτροπή, για να εφαρμόζονται ή να προσαρμόζονται στα κράτη μέλη», ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ερωτηθείς αναφορικά με το αν προβλέπονται ευρωπαϊκά κονδύλια για την έρευνα με στόχο την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών στην προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Χανιώτης απάντησε ότι η ΕΕ στοχεύει σε δύο τομείς:

1) Την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για συνεργασία στην καινοτομία, που αφορά στη διάχυση βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των χωρών και

2) Τα νέα εργαλεία διαχείρισης των κινδύνων (π.χ. δείκτης ασφαλείας διαχείρισης τιμών, μέτρα ανάπτυξης της υπαίθρου κ.ο.κ.).

Τέλος, ο κ. Χανιώτης διευκρίνισε ότι οι διαβουλεύσεις για την ΚΑΠ θα συνεχιστούν και οι νομοθετικές προτάσεις αναμένεται να παρουσιαστούν τον προσεχή Μάιο, ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ο κοινοτικός προϋπολογισμός.

EurActiv.gr