proactive

Συνδεση

Μέτρα για την προστασία των κτηνοτρόφων από τους λύκους ζητά η ΠΕΚ

Η πρόσφατη επίθεση λύκου σε κτηνοτρόφο στον Παρνασσό, επιβεβαιώνει με τον πλέον τραγικό τρόπο την αγωνία των ανθρώπων της υπαίθρου και την επιτακτική ανάγκη για τη λήψη διαχειριστικών μέτρων για τον πληθυσμό του λύκου στην Ελλάδα. Αυτό αναφέρει σε δελτίο Τύπου η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων για το συγκεκριμένο περιστατικό και προσθέτει:

"Η εκτατική κτηνοτροφία, αφενός μεν προσφέρει πιο ποιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα, αφετέρου δε δίνει τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους να ταΐζουν τα ζώα τους με πιο φυσικό και πιο οικονομικό τρόπο.

Έχουμε τονίσει πολλές φορές στον παρελθόν το πρόβλημα που έχει προκύψει με τον πληθυσμό των λύκων και κυρίως με την αλλαγή στη συμπεριφορά τους με δεδομένο το γεγονός πως παρουσιάζονται σε περιοχές που δεν συνήθιζαν στο παρελθόν (πεδινές και περιαστικές εκτάσεις) και δε δείχνουν κανένα φόβο για τον άνθρωπο. 

Εκτός από τις περιουσίες τους οι κτηνοτρόφοι αλλά και κάθε πολίτης που επισκέπτεται την ύπαιθρο, θα έχουν πλέον να φοβούνται και για την ίδια τους τη ζωή.

Και πέρα από το φόβο για τη ζωή και τις περιουσίες μας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη θανατηφόρο νόσο της λύσσας, η οποία επανεμφανίστηκε το 2012 στην Ελλάδα.

Με δεδομένο το γεγονός πως βρισκόμαστε ακόμη σε καθεστώς επιτήρηση της λύσσας, ακόμη και μία μικρή πληγή από άγριο σαρκοφάγο θηλαστικό, είναι αρκετή για να υποχρεώσει τον άνθρωπο που την υπέστη στην επίπονη, δαπανηρή και ψυχοφθόρα διαδικασία των αντιλυσσικών ορών με ότι αυτό συνεπάγεται για το θύμα και τα ασφαλιστικά ταμεία που πληρώνουν τις σχετικές δαπάνες.

Οι επιθέσεις σε παραγωγικά ζώα δεν προκάλεσαν καμία αντίδραση από τα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι επιθέσεις σε κυνηγόσκυλα το ίδιο.

Ευχόμαστε έστω τώρα που οι λύκοι στραφήκαν ενάντια στους ίδιους τους πολίτες αυτής της χώρας, να βγουν από το λήθαργο και την αδράνεια τόσο οι ηγεσίες των δύο αρμόδιων Υπουργείων όσο και οι Υπηρεσίες που υπάγονται σε αυτά και να μην περιμένουν να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα για να πράξουν το καθήκον τους."

agro24.gr