proactive

Συνδεση

ΟΗΕ: Η γεωργία μπορεί να περιορίσει άμεσα τις εκπομπές CO2

Ο παγκόσμιος αγροτικός τομέας μπορεί να περιορίσει τις εκπομπές και να «απανθρακοποιήσει» τους τομείς ενέργειας και μεταφορών πριν βρεθεί εκτός ελέγχου η υπερθέρμανση του πλανήτη, ανέφεραν τα Ηνωμένα Έθνη την Παρασκευή (10 Νοεμβρίου).

«Τα επόμενα χρόνια … η γεωργία … θα μπορούσε να παράγει άμεσα πρώιμα αποτελέσματα, οικονομικά αποδοτικά και σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο Rene Castro του FAO στις συνομιλίες COP23 για το κλίμα στη Βόννη.

Το γεγονός αυτό θα δώσει στους τομείς ενέργειας και μεταφορών το χρόνο να στραφούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα στα πλαίσια των τρεχόντων σχεδίων για τον περιορισμό των εκπομπών.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι κάθε αύξηση πάνω από 2 βαθμούς Κελσίου οδηγεί τον πλανήτη σε επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα με αυξημένες ξηρασίες, πλημμύρες, συχνές και ισχυρές καταιγίδες.

Τα μικρά νησιωτικά κράτη, πολλά από τα οποία ήδη υφίστανται τις επιπτώσεις της αύξησης της στάθμης της θάλασσας και των ισχυρών καταιγίδων, θέλουν η υπερθέρμανση να περιορίζεται σε 1,5 βαθμούς.

«Η γεωργία είναι μια μεγάλη πηγή ισχυρών αερίων θερμοκηπίου … αλλά έχει μεγάλες δυνατότητες αποθήκευσης άνθρακα και μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου στη ζωή μας», δήλωσε η επικεφαλής της Climate and Clean Air Coalition Secretariat, Helena Molin Valdes.

Η γεωργία, η δασοκομία και οι αλλαγές στη χρήση γης παράγουν από κοινού το 21% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, καθιστώντας τους τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό μετά τον ενεργειακό τομέα, σύμφωνα με τον FAO.

Ταυτόχρονα, η παγκόσμια ζήτηση για τρόφιμα αναμένεται να αυξηθεί, καθώς ο πληθυσμός προβλέπεται να αυξηθεί σε 9,7 δις άτομα έως το 2050, από 7,6 δις σήμερα. «Πρέπει να περιορίσουμε τις εκπομπές από τη γεωργία … Πιστεύουμε ότι είναι εφικτό», δήλωσε ο κ. Castro, στο περιθώριο των συνομιλιών του ΟΗΕ.

Πρόσφατα έργα στη Βραζιλία και την Αργεντινή κατάφεραν να αυξήσουν την παραγωγικότητα των ζώων από μία αγελάδα ανά εκτάριο σε τέσσερις και ταυτόχρονα να απορροφήσουν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, βελτιώνοντας τη διαχείριση εδαφών, σημείωσε ο κ. Castro.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η Κόστα Ρίκα παράγει καφέ χωρίς διοξείδιο του άνθρακα, ενώ η Κίνα σκοπεύει να πράξει το ίδιο με το τσάι.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Γερμανίας, Christian Schmidt, δήλωσε: «Η δυνατότητα της γεωργίας να προσφέρει λύσεις για την κλιματική αλλαγή είναι τεράστια».

Η έρευνα που διεξήχθη από το ερευνητικό πρόγραμμα CGIAR για την κλιματική αλλαγή, τη γεωργία και την επισιτιστική ασφάλεια (CCAFS) έχει ήδη εντοπίσει δέκα υπάρχουσες γεωργικές καινοτομίες με τη δυνατότητα μετασχηματισμού της γεωργίας σε όλο τον κόσμο.

Οι καινοτομίες αυτές περιλαμβάνουν τα συστήματα μικροάρδευσης (micro-irrigation systems) που λειτουργούν με ηλιακές καλλιεργητικές ποικιλίες, αγροτικά συστήματα ασφάλισης με βάση τον καιρό και συμβουλές για τους αγροτικούς πληθυσμούς με γνώμονα το κλίμα.