proactive

Συνδεση

V. Andriukaitis: Θέλουμε ουσιαστική πρόοδο στην μεταφορά ζώων

Ουσιαστική πρόοδο στην ορθή εφαρμογή των κανόνων μεταφοράς των ζώων ζητά ο Επίτροπος Υγείας, Vytenis Andriukaitis, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη EURACTIV, επισημαίνοντας ότι η ισχύουσα νομοθεσία είναι περιεκτική και δεν υπάρχουν σχέδια περί επανεξέτασης.

Η Eurogroup για τα ζώα και άλλες ΜΚΟ που υποστηρίζουν την καλή μεταχείριση των ζώων έχουν ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρήσει τη νομοθεσία από το 2005, η οποία καθορίζει κανόνες για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά.

Σύμφωνα με στοιχεία, ένα δισεκατομμύριο πουλερικά και 37 εκατομμύρια βοοειδή, χοίροι, πρόβατα και άλογα μεταφέρθηκαν εντός και εκτός της ΕΕ το 2009.

Αναφερόμενοι σε επιστημονικά στοιχεία, οι ακτιβιστές ισχυρίζονται ότι οι μεταφορές μεγάλης διαρκείας δεν ευνοούν την καλή διαβίωση των ζώων.

Σε σχετική έκθεσή της, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων τόνισε ότι για να μειωθεί ο κίνδυνος ασθενειών που σχετίζονται με τις μεταφορές «υπάρχει ανάγκη να μειωθούν οι χρόνοι μεταφοράς».

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε από την Επιτροπή να επανεξετάσει τη νομοθεσία και να καθορίσει ανώτατο όριο οκτώ ωρών για τα ζώα που μεταφέρονται με σκοπό τη σφαγή.

Οι ακτιβιστές υπογραμμίζουν ότι τα ποσοστά θνησιμότητας έχουν αυξηθεί σημαντικά (λόγω του κρύου, της θερμότητας, του στρες) ειδικά για τα νεαρά ζώα, όπως τα μοσχάρια.

«Με την πάροδο των χρόνων έχουμε δει εκατοντάδες ανακριτικές έρευνες και ελέγχους που καταδεικνύουν ότι ο κανονισμός αυτός είναι απλώς ακατάλληλος. Τι περιμένουμε; Πότε θα μπορέσει η ΕΕ να επιτύχει τελικά τη φήμη της ως παγκόσμιου ηγέτη για την καλή διαβίωση των ζώων;», δήλωσε η Ευρωβουλευτής, Reineke Hameleers, στη EURACTIV.

Η στάση της Επιτροπής

Ερωτηθείς από τη EURACTIV, εάν η Κομισιόν εξέταζε αυτές τις επιστημονικές και πολιτικές ανησυχίες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής απάντησε «ναι», επιβεβαιώνοντας ότι σύντομα θα απαντήσει.

«Ενώ η καθημερινή εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ εμπίπτει στις αρμοδιότητες των κρατών μελών, η Επιτροπή εργάζεται σταθερά, για να βοηθήσει τα κράτη μέλη να βελτιώσουν την επιβολή της μέσω διαφόρων δράσεων», τόνισε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Επιπλέον, ανέφερε ορισμένες πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως η διοργάνωση τακτικών συνεδριάσεων για την καλή διαβίωση των ζώων, καθώς και επιτόπιες επισκέψεις των υπηρεσιών της Επιτροπής στη Βουλγαρία και την Τουρκία, προκειμένου να λάβουν πληροφορίες σχετικά με τα προβλήματα.

Πρόσφατα, η ΕΕ δημιούργησε πλατφόρμα με στόχο την προώθηση ενός ενισχυμένου διαλόγου για θέματα καλής μεταχείρισης των ζώων.

Καμία αναθεώρηση της νομοθεσίας

Ωστόσο, φαίνεται ότι η Επιτροπή δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει τη σχετική νομοθεσία και να θεσπίσει περαιτέρω περιορισμούς.

«Ο κανονισμός της ΕΕ είναι από τους πιο ολοκληρωμένους στον κόσμο και βασίζεται στην αρχή ότι τα ζώα δεν πρέπει να μεταφέρονται με τρόπο που να τους προκαλέσει τραυματισμό ή αδικαιολόγητη ταλαιπωρία», σημειώνει ο αξιωματούχος επικαλούμενος τον Κανονισμό 1/2005.

Όσον αφορά τις διαδρομές που υπερβαίνουν τις οκτώ ώρες, ο κανονισμός προσφέρει αποτελεσματικότερα εργαλεία ελέγχου και αυστηρότερους κανόνες, ισχυρίζεται η Επιτροπή.

Μια άλλη πτυχή που η Επιτροπή σκοπεύει να ενισχύσει τη δράση της είναι η επιβολή του νόμου.

«Η Επιτροπή άρχισε να ελέγχει πολλά κράτη μέλη το 2017 και θα συνεχίσει αυτή τη δράση το 2018, εστιάζοντας ειδικότερα στη μεταφορά ζώων σε χώρες εκτός της ΕΕ. Αυτοί οι έλεγχοι θα περιλαμβάνουν τις οδικές μεταφορές, αλλά και τις εξαγωγές από τα πλοία που μεταφέρουν ζώα».

Διαβάστε περισσότερα