proactive

Συνδεση

Το εντομοκτόνο Fipronil και σε τρόφιμα με αυγά;

Μεγαλύτερες διαστάσεις φαίνεται να προσλαμβάνει το διατροφικό σκάνδαλο με μολυσμένα με το εντομοκτόνο Fipronil αυγά που εντοπίστηκαν το καλοκαίρι στο Βέλγιο και την Ολλανδία και στη συνέχεια στη Γερμανία.

Σύμφωνα με αποκαλύψεις της Süddeutsche Zeitung, οι Αρχές παραδέχθηκαν ότι το εντομοκτόνο εκτός από τα αυγά πέρασε και στη διατροφική αλυσίδα, σε συγκεκριμένα τρόφιμα. Η γερμανική κυβέρνηση μάλιστα παραδέχθηκε ότι σε 100 δείγματα τροφίμων, ανάμεσα στα 500, εντοπίστηκαν ίχνη από τη δραστική ουσία.

Ίχνη φιπρονίλης πάνω από το επιτρεπτό επίπεδο

Οι έλεγχοι ξεκίνησαν από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου, μετά την ανάκληση από την γερμανική αγορά πολλών εκατομμυρίων αυγών. Ζητούμενο εάν το Fipronil πέρασε μέσω των αυγών και σε άλλα παρασκευάσματα. Μέχρι τέλος του μηνός θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι σε συνολικά 800 δείγματα. Όμως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα που εξασφάλισε η εφημερίδα του Μονάχου αποδεικνύεται ότι η συγκεκριμένη ουσία ανιχνεύτηκε και σε τρόφιμα που περιέχουν αυγά. Σύμφωνα με αναλύσεις του ομοσπονδιακού υπουργείου Γεωργίας υπάρχουν ήδη τα αποτελέσματα 473 τεστ από τα συνολικά 800 που θα γίνουν. Στα 103 εξ αυτών βρέθηκαν ίχνη της τοξικής ουσίας Fipronil, εκ των οποίων στα 25 δείγματα πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο. Με άλλα λόγια, σε ποσοστό 20% των ελεγχθέντων προϊόντων βρέθηκαν ίχνη της τοξικής ουσίας, ενώ σε ένα ανάμεσα στα τέσσερα πάνω από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια. Σύμφωνα με επαΐοντες ένας «αξιοσημείωτος αριθμός» και ένα ποσοστό μόλυνσης που προκαλεί ανησυχία.

Μολυσμένα βρέθηκαν σύμφωνα με τις αρχές μια σειρά από διαφορετικά προϊόντα διατροφής. «Στις περισσότερες περιπτώσεις ίχνη του εντομοκτόνου πάνω από το ανώτατο επίπεδο βρέθηκαν στις σαλάτες με αυγά, σε ζύμη και ζυμαρικά με βάση το αυγό, λικέρ αυγού και σε είδη αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής» αναφέρει το αρμόδιο υπουργείο.

Εκατομμύρια αυγά καταστράφηκαν στην Ολλανδία

Εμπειρογνώμονες αποδίδουν ευθύνες στη γερμανική κυβέρνηση. Της καταλογίζουν ότι συγκάλυψαν τις πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης και με τεχνάσματα στις μετρήσεις και εφεκτική εφαρμογή των σχετικών διατάξεων απάλλαξαν τη βιομηχανία ειδών διατροφής από μαζικές ανακλήσεις των προϊόντων τους από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Φαίνεται επίσης ότι στο παρασκήνιο έχει ξεσπάσει διένεξη ανάμεσα στις ομοσπονδιακές αρχές, τις τοπικές και τους ελεγκτές της ΕΕ.

Το έγγραφο, το οποίο έχει στη διάθεσή της η γερμανική εφημερίδα, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Αποκαλύπτει ότι οι γερμανικές αρχές δεν ήθελαν να απαιτήσουν από τη βιομηχανία τροφίμων ανακλήσεις προϊόντων, γιατί έλειπε η νομική βάση γι αυτό, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας και Προστασίας του Καταναλωτή. Προφανώς οι επιχειρηματίες μπόρεσαν να αποσύρουν εντελώς διακριτικά και χωρίς τυμπανοκρουσίες τα προϊόντα τους από τα ράφια, ενώ δεν ενημερώθηκαν πελάτες που αγόρασαν μολυσμένα προϊόντα. Γνώστες των διεργασιών υποπτεύονται ότι έγινε προσπάθεια λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές να μην εκθέσουν τους καταναλωτές σε ειδήσεις που προκαλούν φόβο.

Ενώσεις προστασίας καταναλωτών ζητούν τώρα τη λήψη αυστηρότερων μέτρων. «Το Fipronil δεν έχει καμιά θέση σε τρόφιμα, θα έπρεπε να το είχαν απομακρύνει από τα ράφια» δηλώνει ο Κλάους Μίλερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Καταναλωτών.

Πηγή: DW