proactive

Συνδεση

Στοπ σε φυτοφάρμακα που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές από την Ευρωβουλή

Απέρριψε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την οποία θα εξαιρούνταν ορισμένες χημικές ουσίες των φυτοφαρμάκων από το να χαρακτηριστούν ως ενδοκρινικοί διαταράκτες.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ, ένα φυτοφάρμακο ή ένα βιοκτόνο μπορεί να εγκριθεί μόνο εάν θεωρηθεί ότι δεν προκαλεί ενδοκρινικές διαταραχές στο ευρύτερο περιβάλλον. Για να εφαρμοστεί αυτή η νομοθεσία, η ΕΕ χρειάζεται έναν κατάλογο επιστημονικών κριτηρίων για τον εντοπισμό των ενδοκρινικών διαταρακτών.

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η Επιτροπή υπερέβη την εντολή της, προτείνοντας να εξαιρεθούν από τον κατάλογο των ενδοκρινικών διαταρακτών ουσίες που έχουν σχεδιαστεί για να επιτίθονται στο ενδοκρινικό σύστημα ενός οργανισμού, π.χ. στους οργανισμούς των παρασίτων.

Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτηρίζει τους ενδοκρινικούς διαταράκτες «παγκόσμια απειλή», καθώς έχει αποδειχθεί ότι προκαλούν προβλήματα στο αναπαραγωγικό σύστημα (στειρότητα, καρκίνο, δυσπλασίες) και επηρεάζουν, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία του θυρεοειδούς και του μεταβολισμού, τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ προκαλούν  προβλήματα παχυσαρκίας.

Το ψήφισμα για την απόρριψη της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο συντάχθηκε από τους ευρωβουλευτές Jytte Guteland και Bas Eickhout, εγκρίθηκε με 389 ψήφους υπέρ, 235 κατά και 70 αποχές. Οι ευρωβουλευτές έχουν επανειλημμένα απευθύνει εκκλήσεις για τον περιορισμό αυτών των ουσιών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει τώρα να  εκπονήσει νέα νομοθετική πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις του ΕΚ.

ellinikigeorgia.gr