proactive

Συνδεση

Δυνατότητα έκδοσης συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων κατευθείαν από το χωράφι

Η συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων αποτελεί πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για την πώληση επαγγελματικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων για όλες τις προσυλλεκτικές και μετασυλλεκτικές χρήσεις σε όλες τις καλλιέργειες με εξαίρεση:

  • τα αρωματικά (δεν εντάσσονται στα αρωματικά οι καλλιέργειες αραχίδας, βαμβακιού -συμπεριλαμβανομένου της απολύμανσης και επένδυσης σπόρων-, ζαχαρότευτλων, ηλίανθου και καπνών). Δείτε ποια είναι στην κατηγορία «Βιομ/κά και αρωμ/κά φυτά» εδώ.
  • τα ανθοκομικά. Δείτε ποια είναι στην κατηγορία «καλλωπιστικά» εδώ.
  • τα δασικά είδη.  Δείτε ποια είναι στην κατηγορία « Δασικά δένδρα» εδώ.
  • τις καλλιέργειες ήσσονος σημασίας (αναγράφεται στην ετικέτα του φυτοπροστατευτικού προϊόντος). Καλλιέργειες ήσσονος σημασίας: Αβοκάντο, αγκινάρα, ακτινίδιο, αμυγδαλιά, άνηθος, βλήτα, γκότζυ μπέρυ, γλυκό καλαμπόκι, δαμασκηνιά, ελαιοκράμβη, ιπποφαές, καπνός, κάρδαμο, καρότο, καρυδιά, καυκαλήθρα, κελιφωτό φιστίκι, κερασιά, κόλλιανδρο, κολοκύθες, κουκιά, κουνουπίδι, κρεμμυδάκι χλωρό, λαθούρι, μαϊδανός, μανιτάρια, μανταρινιές, μάραθος, μελιτζάνα, μουσμουλιά, μπάμια, μπιζέλι, μπρόκολο, παντζάρι, πορτοκαλιές, πράσο, ραδίκι, ρεβίθι, ρεπάνι, ρίγανη, ροδιά, ρόκα, σέλινο, σελινόριζα, σέσκουλο, σκόρδο, σμέουρα, σόγια, σπανάκι, σπαράγγι, σταμναγκάθι, στέβια, συκιά, τριφύλλι, φακή, φασόλι ξερό, φινόκιο, φοινικοειδή, φουντουκιά.

Αντίθετα, για τα ερασιτεχνικής χρήσης φυτοπροστατευτικά προϊόντα και για τα βιοκτόνα ΔΕΝ απαιτείται συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

Οι αγοραστές επαγγελματικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων στους οποίους μπορεί να εκδοθεί συνταγή χρήσης είναι:

Α. Φυσικά πρόσωπα, κάτοχοι πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων

Β. Φυσικά πρόσωπα κάτοχοι τίτλου σπουδών.

Οι τίτλοι σπουδών που επέχουν θέση πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων αορίστου ισχύος είναι:

  • Γεωπόνος ΠΕ πτυχιούχος Πανεπιστημίου
  • Γεωπόνος ΤΕ Τμήματος Φυτικής Παραγωγής
  • Γεωπόνος ΤΕ  Τμήματος Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων
  • Γεωπόνος ΤΕ  Τμήματος Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας και
  • Γεωπόνος ΤΕ  Τμήματος Βιολογικής Γεωργίας για χρήσεις συμβατές με τη βιολογική γεωργία
  • Κάτοχος ισότιμου πτυχίου ή διπλώματος αντίστοιχης ειδικότητας σχολής κράτους − μέλους της Ε.Ε. με τα ανωτέρω ή χώρας εκτός Ε.Ε. με βάση την αρχή της αμοιβαιότητας.

Γ. Φυσικά πρόσωπα που έχουν δηλώσει στην ειδική ψηφιακή υπηρεσία ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη της χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που αγοράζουν.

Όσον αφορά τη χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, τόσο οι κάτοχοι πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων όσο και οι κάτοχοι τίτλου σπουδών εφόσον αναλαμβάνουν την εφαρμογή των επαγγελματικής χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων που προμηθεύονται άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα («ψεκαστές») οφείλουν να εισέλθουν με τους κωδικούς τους στην ψηφιακή υπηρεσία «Χρήση Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων» και να δηλώσουν ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη της χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Ο επιστήμονας συνταγογράφος δύναται να συνταγογραφεί σε όλη την επικράτεια ανεξάρτητα από την περιοχή επίβλεψης της (ΔΑΟΚ της ΠΕ) από την οποία έχει εγκριθεί.

Η έκδοση συνταγής χρήσης γεωργικών φαρμάκων μπορεί να γίνει:

  • στο χωράφι με φορητές ηλεκτρονικές συσκευές και φορητή σύνδεση στο διαδίκτυο.
  • στην έδρα της επιχείρησης ή σε υποκατάστημα και αποστολή της εκτύπωσης (με fax, email, κλπ) στον ενδιαφερόμενο.

Χρόνος συνταγογράφησης

Ο χρόνος έκδοσης της συνταγής πρέπει να είναι προγενέστερος του χρόνου πώλησης των γεωργικών φαρμάκων και συνιστάται να είναι πολύ προγενέστερος του χρόνου πώλησης.

Ωστόσο, σε περίπτωση που η συνταγή γεωργικών φαρμάκων συντάσσεται λίγο πριν την πώληση αυτών υπάρχει η δυνατότητα αυτόματης συμπλήρωσης των σχετικών πεδίων της ψηφιακής υπηρεσίας της ηλεκτρονικής καταγραφής της λιανικής πώλησης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Σε περίπτωση που η συνταγή γεωργικών φαρμάκων δεν συντάσσεται λίγο πριν την πώληση αυτών υπάρχει η δυνατότητα:

  • Είτε αναγραφής του κωδικού αριθμού της συνταγής και αυτόματης συμπλήρωσης των σχετικών πεδίων της ψηφιακής υπηρεσίας της ηλεκτρονικής καταγραφής της λιανικής πώλησης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
  • Είτε ανάγνωσης με ειδική συσκευή του γραμμικού κώδικα (barcode) της συνταγής και αυτόματης συμπλήρωσης των σχετικών πεδίων της ψηφιακής υπηρεσίας της ηλεκτρονικής καταγραφής της λιανικής πώλησης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
  • Είτε συμπλήρωσης των σχετικών πεδίων της ψηφιακής υπηρεσίας της ηλεκτρονικής καταγραφής της λιανικής πώλησης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων από τα αντίστοιχα πεδία της συνταγής.

Σε ποιον εκδίδεται το τιμολόγιο πώλησης, στον ψεκαστή ή στον παραγωγό;

Το παραστατικό πώλησης εκδίδεται σε αυτόν που αγοράζει (αποκτά κατοχή) του φυτοπροστατευτικού προϊόντος. Το πρόσωπο που εφαρμόζει το φυτοπροστατευτικό προϊόν (ψεκαστής) εάν παρέχει μόνον την υπηρεσία της εφαρμογής τους, προφανώς δεν εκδίδει στο όνομά του τιμολόγιο αγοράς φυτοπροστατευτικών προϊόντων αλλά μόνον τα σχετικά παραστατικά παροχής υπηρεσιών.

Ποιος θα φέρει ευθύνη σε περίπτωση ανίχνευσης μη επιτρεπτών υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε φυτικά προϊόντα;

Αυτός που ευθύνεται για τη διαπιστωθείσα παράβαση. Για παράδειγμα, εάν η συνταγή ήταν σωστή, εάν η πώληση του γεωργικού φαρμάκου ήταν σωστή αλλά η χρήση του φαρμάκου ήταν λάθος, τότε ο επαγγελματίας χρήστης.

Οι συνταγές θα πρέπει να εκτελούνται μέσα στον Νομό που εκδόθηκαν και τι ισχύ έχουν;

Κάθε συνταγή χρήσης γεωργικού φαρμάκου αναφέρει την περιοχή χρήσης του, που φυσικά δεν απαιτείται να είναι στον ίδιο νομό που εκδόθηκε η συνταγή. Η συνταγή ισχύει για ένα μήνα από την έκδοσή της.

ellinikigeorgia.gr