proactive

Συνδεση

Αυγά με υπολείμματα ακαραιοκτόνου σε 4 χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης

Αναστάτωση έχει προκαλέσει σε όλη την Ευρώπη, η υπόθεση ανίχνευσης υπολειμμάτων του ακαραιοκτόνου fipronil σε αυγά στην Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Η χρήση της συγκεκριμένης δραστικής απαγορεύεται για όλα τα ζώα που παράγουν τρόφιμα και η Ε.Ε. ετοιμάζεται να λάβει έκτακτα μέτρα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώθηκε στις 20 Ιουλίου 2017 μέσω του συστήματος ταχείας προειδοποίησης της ΕΕ για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) ότι μια εταιρεία παροχής υπηρεσιών χρησιμοποίησε παράνομες θεραπείες κατά του κόκκινου ακάρεως (Dermanyssus gallinae) σε πτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Πραγματοποιήθηκαν άμεσα ενέργειες για τον έλεγχο της κατάστασης και οι έρευνες συνεχίζονται. 

Η χρήση της δραστικής ουσίας fipronil απαγορεύεται για όλα τα ζώα που παράγουν τρόφιμα. Τα πτηνοτροφεία που βρέθηκε η εν λόγω δραστική βρίσκονται κυρίως στην Ολλανδία και στο Βέλγιο, αλλά και σε τέσσερις εκμεταλλεύσεις στη Γερμανία και ένα πτηνοτροφείο στη Γαλλία. Οι πτηνοτροφικές μονάδες αυτές αποκλείστηκαν αμέσως από τις αρμόδιες αρχές των συγκεκριμένων κρατών μελών και τα αυγά και το κρέας κοτόπουλου από αυτές δεν μπορούν πλέον να διατίθενται στην αγορά της ΕΕ ούτε να εξάγονται σε χώρες εκτός ΕΕ. Για το θέμα διεξάγεται δικαστική έρευνα.

agrotypos.gr