proactive

Συνδεση

Η Γαλλία θέλει να καλύψει «τρύπα» 853εκατ. ευρώ στις βιοκαλλιέργειες

Την επανεξέταση της κατανομής των οικονομικών πόρων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την περίοδο 2018-1020 αποφάσισε ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας, Stephane Travert, ύστερα από την «τρύπα» των 853εκατ. ευρώ που διαπιστώθηκε στη βιολογική καλλιέργεια.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αγροτικών Κινημάτων (IFOAM EU), οι καταναλωτές έχουν υπερδιπλασιάσει την κατανάλωση των βιολογικών προϊόντων, με αποτέλεσμα η ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά.

Το 2014 η ευρωπαϊκή αγορά προϊόντων βιολογικής προέλευσης σημείωσε ραγδαία άνοδο της τάξεως του 7,4% και οι λιανικές πωλήσεις ξεπέρασαν τα 24δις ευρώ. Αντίθετα, οι περιοχές γεωργικής γης παρουσίασαν σημαντική επιβράδυνση. Συγκεκριμένα, παρατηρήθηκε αύξηση κατά μόλις 1,1%, ενώ ο αριθμός των παραγωγών βιολογικών προϊόντων μειώθηκε κατά 0,2%.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Γεωργίας ανέφερε ότι θα μεταφέρει τα χρήματα που αρχικά προορίζονταν για τη συμβατική γεωργία, στην οικονομική ενίσχυση της βιολογικής καλλιέργειας.

Χθες, η Γαλλία ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι θα μεταβιβάσει το 4,2% των πόρων από τον πυλώνα των άμεσων πληρωμών, στο δεύτερο πυλώνα της αγροτικής ανάπτυξης, στοχεύοντας στη στήριξη των νέων αγροτών, τη βιολογική παραγωγή και την κτηνοτροφία στις ορεινές περιοχές.

Από την πλευρά του, ο υπουργός προσπάθησε να καθησυχάσει τους παραγωγούς και τόνισε ότι σήμερα η καλλιεργήσιμη έκταση της Γαλλίας ανέρχεται στο 6%, ενώ ο στόχος είναι να φθάσει το 8% μέχρι το 2021. Σημείωσε ακόμη, ότι σε περίπτωση που διατηρηθεί ο συντελεστής μετατροπών, η χώρα θα πρέπει να φτάσει στο 9% μέχρι το 2020.

Ωστόσο, έντονη ανησυχία για το μέλλον τους εκφράζουν οι οργανώσεις βιοκαλλιεργητών, παρά τα σχέδια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σύμφωνα με την Εθνική Ομοσπονδία Βιολογικής Γεωργίας, κρίθηκε απαραίτητο το ποσό των 250-300εκατ. ευρώ ανά έτος, ως οικονομική ενίσχυση για τη μετατροπή και συντήρηση της βιολογικής καλλιέργειας.

Η πίεση από τα αγροχημικά και τη συμβατική γεωργία, που προκύπτει κυρίως από τους σιτοκαλλιεργητές, οι οποίοι επωφελούνται από τεράστια χρηματικά ποσά, έχει ξεπεράσει το γενικό συμφέρον, προειδοποίησε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Stephanie Pageot.   

«Είναι αναγκαίο να αντιστραφεί η παρούσα κατάσταση προς όφελος της προστασίας του νερού και της βιοποικιλότητας, αλλά και προς όφελος της υγείας των γεωργών και των πολιτών», πρόσθεσε η κ.Pageot.

euractiv.gr