Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιταλική έρευνα: Η οικονομική κατάσταση & το εκπαιδευτικό επίπεδο επηρεάζουν τη Μεσογειακή διατροφή

Σύμφωνα με νέα μελέτη, η μεσογειακή διατροφή μπορεί να θεωρείται ωφέλιμη για την υγεία και να συμβάλλει στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, αλλά βρίσκει εφαρμογή μόνο σε άτομα με υψηλό εισόδημα και εκπαιδευτικό υπόβαθρο.

Εμπνευσμένη από τις διατροφικές συνήθειες της Ελλάδας, της νότιας Ιταλίας και της Ισπανίας, η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει άφθονο ελαιόλαδο, όσπρια, ακατέργαστα δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, μέτρια ποσότητα ψαριών, γαλακτοκομικών προϊόντων και κρασιού, καθώς επίσης κόκκινο κρέας και πουλερικά.

Ωστόσο, νέα επιστημονική έρευνα από την Ιταλία αναφέρει ότι μόνο τα κοινωνικά προνομιούχα άτομα απολαμβάνουν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής.

Συγκεκριμένα, ερευνητές του ιταλικού ερευνητικού κέντρου IRCCS Neuromed ανέλυσαν δεδομένα από 18.000 άτομα άνω των 35 ετών.

Κύριο εύρημα της έρευνας ήταν ότι οι άνθρωποι που υιοθετούν τη μεσογειακή διατροφή εμφανίζουν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων κατά μέσο όρο  15%, κάτι που έχει αποδειχθεί και από διάφορες μελέτες στο παρελθόν.

Εν τούτοις, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά διεξάγεται μια  επιστημονική έρευνα που υποστηρίζει ότι τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής δεν ισχύουν στον ίδιο βαθμό για όλους τους ανθρώπους, αλλά αντίθετα επηρεάζονται σημαντικά από την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση των  ατόμων.

Αναλυτικά, τα πλεονεκτήματα της μεσογειακής διατροφής είναι ορατά σε όσους διαθέτουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα τουλάχιστον € 40.000. Αντίθετα,  κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει στον ίδιο βαθμό για τα άτομα με χαμηλότερο εισόδημα και εκπαιδευτικό επίπεδο, όπου τα οφέλη τείνουν να είναι περιορισμένα έως ανύπαρκτα.

Από την πλευρά τους, οι ερευνητές αποδίδουν το εύρημα αυτό εν μέρει στο γεγονός οι ευημερούντες άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα να υιοθετήσουν περισσότερο ποιοτικές μεσογειακές διατροφικές συνήθειες, καταναλώνοντας μεγάλη ποικιλία φρούτων, λαχανικών, ψαριών, δημητριακών ολικής άλεσης και άλλα υγιεινά προϊόντα συγκριτικά με ανθρώπους χαμηλότερου οικονομικού εισοδήματος, που αγοράζουν συχνά τρόφιμα με χαμηλότερη θρεπτική αξία.

Στο μεταξύ, οι παραγωγοί μεσογειακών προϊόντων βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης με τις πολυεθνικές εταιρείες τροφίμων σχετικά με τις ετικέτες σήμανσης.

Το Μάρτιο έξι βιομηχανικοί κολοσσοί, μεταξύ των οποίων η Coca-Cola και η Nestle, ξεκίνησαν να προωθούν στην Ευρώπη ετικέτες σήμανσης «φωτεινού σηματοδότη» των τροφίμων κατά τα πρότυπα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Συγκεκριμένα, οι ετικέτες σήμανσης «φωτεινού σηματοδότη» κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο με στόχο να παρέχουν στους καταναλωτές μια σαφέστερη ένδειξη της ποσότητας αλατιού, ζάχαρης ή λίπους που περιέχονται στα προϊόντα που αγοράζουν. Ανάλογα με την ποσότητα συγκεκριμένων θρεπτικών ουσιών, οι εν λόγω ετικέτες διαχωρίζονται με κόκκινο, πορτοκαλί ή πράσινο χρώμα, επιτρέποντας στον καταναλωτή να αποφασίσει γρήγορα ποιο προϊόν θα επιλέξει.

Από την πλευρά τους, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης και ιδιαίτερα η Ιταλία, εξέφρασαν ανησυχίες, αντιδρώντας στο συγκεκριμένο σύστημα ενδείξεων του Ηνωμένου Βασιλείου, υποστηρίζοντας ότι θα στιγματίσει τη μεσογειακή διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε λάδι.

Ωστόσο, το αγγλικό πρότυπο θεωρείται πιο εύκολο για τη βιομηχανία, καθώς υπάρχει η άποψη ότι θα βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν έξυπνες και πιο γρήγορες αγορές.

«Οι εταίροι από τη Μεσόγειο είναι ευπρόσδεκτοι να ενταχθούν στην ειδική ομάδα που δημιουργήσαμε προσφάτως. Δεν είπαμε ότι θα ακολουθήσουμε μια συγκεκριμένη διαδικασία και τέλος, αλλά δεσμευόμαστε για κάτι» ανέφερε στη EURACTIV ο CEO Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής της Nestle, Marco Settembri.

Ο κ. Settembri πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καλή ή κακή διατροφή. Αντίθετα σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η ισορροπία και οι μερίδες.

«Αυτό είναι το είδος της ενημέρωσης και εκπαίδευσης που πρέπει να παρέχουμε στο καταναλωτικό κοινό. Αν θέλουν να καταναλώνουν κάθε μέρα 1 κιλό τυρί, θα πρέπει να είναι ελεύθεροι να το κάνουν. Παραμένει επιλογή τους, αλλά πρέπει να ενημερωθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

euractiv.gr

blank-page | ηλεκτρονική και έντυπη επικοινωνία