proactive

Συνδεση

Το πράσινο σκουλήκι έκανε την εμφάνισή του σε καλλιέργειες βαμβακιού

Προσεκτικούς ελέγχους και ψεκασμούς όταν χρειάζεται προτείνουν οι γεωπόνοι

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται κατά περιοχές έντονη προσβολή από πράσινο σκουλήκι σε βαμβακοκαλλιέργειες. Ένα πρόβλημα που βρισκόταν σε ύφεση την τελευταία διετία. Προσβολές έχουμε σε Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία αλλά ακόμη δεν έχει κάνει την εμφάνισή του σε Μακεδονία και Θράκη. Οι παραγωγοί αναφέρουν στον ΑγροΤύπο ότι το πράσινο σκουλήκι έκανε φέτος πρόωρη την εμφάνισή του, εδώ και περίπου 15 ημέρες, λόγω των καιρικών συνθηκών και έχουν ξεκινήσει τους ψεκασμούς.

Ωστόσο οι γεωπόνοι εφιστούν την προσοχή στους παραγωγούς για να μην βιάζονται να κάνουν σε ψεκασμούς. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτριος Σταυρίδης, προϊστάμενος στη Διεύθυνση Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου στη ΔΑΟΚ Λάρισας, «υπάρχει μια ανησυχία στους παραγωγούς, η οποία όμως δεν είναι πάντα δικαιολογημένη. Ζητώ από τους βαμβακοπαραγωγούς να είναι σε εγρήγορση αλλά να μην βιαστούν να κάνουν ψεκασμούς».

Και προσθέτει: «Σε κάποιες περιοχές υπάρχουν μεμονωμένες προσβολές, Πριν από δύο εβδομάδες είχαμε «συλλήψεις» σε κάποιες παγίδες που έχουμε τοποθετήσει. Έτσι και αλλιώς υπάρχουν πολλά ωφέλιμα που μπορούν να τα καταπολεμήσουν. Μια πολύ χειρότερη εικόνα είχαμε το 2012, που είχαμε τέλη Ιουνίου πολλά σκουλήκια και είχα πει στους παραγωγούς ότι υπάρχουν ωφέλημα και δεν χρειαζόταν να προχωρήσουν σε ψεκασμούς. Τότε είχα επαληθευτεί. Υπάρχουν βέβαια περιοχές που έχουν προσβολές αλλά οι φήμες θεωρώ ότι είναι υπερβολικές.

Πολλοί παραγωγοί ήθελαν να ψεκάσουν τις ημέρες του καύσωνα και τους τόνισα ότι δεν θα είχαν κανένα αποτέλεσμα. Προτείνω στους παραγωγούς να συνεργάζονται με τις ΔΑΟΚ. Μετά τα μέσα Ιουλίου και για περίπου ενάμιση μήνα θα πρέπει να κάνουν προσεκτικούς ελέγχους στα χωράφια τους. Να παρατηρούν εκατό τυχαία σημεία του χωραφιού τους και αν δουν τουλάχιστον πέντε ζωντανά σκουλήκια τότε θα πρέπει να προχωρήσουν σε ψεκασμούς.

Προσοχή όμως δεν θα πρέπει να κάνουν ψεκασμούς με το ίδιο φάρμακο γιατί θα αποκτήσουν ανθεκτικότητα. Έχουμε και το πρόγραμμα ολοκληρωμένης καταπολέμησης του βαμβακιού για όλη την Ελλάδα και μπορούν να μας συμβουλευτούν για αυτό. Στις τελευταίες επισκέψεις μου στα χωράφια βρήκα και νεκρές προνύμφες. Αυτό σημαίνει ότι είτε επηρεάστηκαν από τον καύσωνα είτε υπάρχουν ωφέλημα που τα καταπολεμούν. Δυστυχώς πολλοί βαμβακοπαραγωγοί δεν ξεχωρίζουν τα ωφέλημα και θα πρέπει να κάνουμε κάποιες ενημερωτικές δράσεις για αυτό».

agrotypos.gr