proactive

Συνδεση

Η τεχνολογία των video games στην υπηρεσία της γεωργίας του μέλλοντος

Τι σχέση έχουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια «Guitar Hero World Tour», «Hot Wheels Battle Force 5» και «Clash of Ninja Revolution» με τη γεωργία; Μεγαλύτερη από όση πιστεύετε.

Διότι η τεχνολογία που έδωσε τη δυνατότητα για την ανάπτυξη των ηλεκτρονικών παιχνιδιών για την κονσόλα Wii, δηλαδή η ανταπόκριση στα ερεθίσματα από τη φυσική κίνηση των παικτών, μπορεί να έχει εφαρμογή τόσο στη γεωργία όσο και στην κτηνοτροφία, όπως για παράδειγμα στην ανίχνευση των κινήσεων ενός κοπαδιού βοοειδών ή στη βελτίωση της παραγωγικότητας του γάλακτος.

Θεωρία παιγνίων

«Στο Wii υπάρχει ένα γυροσκόπιο, με το οποίο μπορείς να παίξεις με τα χέρια σου», λέει ο Calum Murray, λέει ο υπεύθυνος για το τμήμα αγροδιατροφής της Innovate UK, μίας δημόσιας υπηρεσίας της Μεγάλης Βρετανίας, που δουλεύει με τη σύνδεση πανεπιστημίων και εταιρειών για την προώθηση της τεχνολογικής προόδου.

Προσθέτοντας ένα αντίστοιχο «αξεσουάρ» σε μία αγελάδα γαλακτοπαραγωγής, θα μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα τη συμπεριφορά του ζώου. «Εάν είναι άρρωστο ή ζεσταίνεται, θα το γνωρίζει ο κτηνοτρόφος, γιατί θα συμπεριφέρεται διαφορετικά από ό,τι συνήθως. Χρησιμοποιώντας ένα γυροσκόπιο για να παρατηρείς τέτοιου είδους συμπεριφορές, καθώς και την τηλεμετρία για τη μεταφορά των δεδομένων μέσα στο αγρόκτημα, καταλαβαίνεις ότι χρειάζεται προσοχή το συγκεκριμένο ζώο».

Agrobots

Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα τεχνολογικής προόδου, που μπορεί να εφαρμοστεί στην κτηνοτροφία. Με την ανάπτυξη της ρομποτικής, αυξάνονται και οι δυνατότητες, για παράδειγμα, μεγαλύτερης χρήσης των ρομπότ στο χωράφι για τις ανάγκες των καλλιεργητών, τα λεγόμενα agrobots.

Τα οφέλη από μία τέτοια τεχνολογία, εκτός από το προφανές που είναι η εφαρμογή της γεωργίας ακριβείας και η τεχνολογική πρόοδος, είναι η χρήση λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων με καλύτερη στόχευση για το καλό του περιβάλλοντος, αλλά και την τσέπη του καλλιεργητή.

Χαμένα χρόνια

Εάν τέτοιες δυνατότητες ανοίγουν την όρεξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων, θα έπρεπε να μπορούν να είναι και διαθέσιμες. «Είναι πολύ ενδιαφέρουσες εποχές για να ασχοληθεί κανείς με αυτό το θέμα», λέει ο κ. Murray και συμπληρώνει ότι «Από το 1985 και μέχρι περίπου το 2010 είδαμε ελάχιστες επενδύσεις στον τομέα, από πλευράς ανάπτυξης της τεχνολογίας. Περάσαμε μία περίοδο όπου η γεωργία φαινόταν ότι αποσκοπούσε μόνο στο να γεμίζει "αποθεματικά παρέμβασης".» Αλλά κάτι άλλαξε, καθώς φάνηκε μία αύξηση των τιμών των αγροτικών προϊόντων τα τελευταία χρόνια: «Τώρα περνάμε στην άλλη πλευρά. Θα πρέπει να αυξήσουμε την αγροτική παραγωγικότητα. Θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα μπροστά, να επανακτήσουμε τις ικανότητες και τις αποδόσεις που χάθηκαν ολόκληρη την 25ετία μέχρι το 2010.»

Η Innovate UK έχει επενδύσει σε 350 projects μέχρι τώρα, μεταξύ βιομηχανίας και πανεπιστημίων, με κρατική χρηματοδότηση ύψους £250 εκατ. Ο κ. Murrey υποστηρίζει ότι από αυτά τα χρήματα θα δει όφελος και ο Βρετανός φορολογούμενος, καθώς εκτιμά από κάθε μία στερλίνα που δαπανάται, «θα επιστραφούν περίπου £7-8 σε όρους καθαρής αξίας στη βρετανική οικονομία», μόλις τα projects εφαρμοστούν στην πραγματική αγορά.

Πηγή: Mike Verdin, agrimoney.com

agro24.gr