proactive

Συνδεση

Μεγάλο ενδιαφέρον από παραγωγούς της Άρτας για το σύστημα άρδευσης ακτινιδιάς του ΤΕΙ Ηπείρου

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σειρά εκδηλώσεων “Water in March” στις 21,22 και 23 Μαρτίου με θέμα: Έξυπνη διαχείριση καλλιεργειών με αξιοποίηση δεδομένων για νερό, έδαφος και αέρα. Στον ΑγροΤύπο παραχώρησε δηλώσεις ο Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου κ. Ιωάννης Τσιρογιάννης, αναφορικά με τη δημόσια συζήτηση που έλαβε χώρα στις 22/3 στην Άρτα όπου παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα του συστήματος IRMA - Sys, ένα δωρεάν σύστημα που ανέπτυξε το ΤΕΙ Ηπείρου και βοηθάει τους παραγωγούς ακτινιδίου της περιοχής να διαχειρίζονται καλύτερα την άρδευση της καλλιέργειάς τους, εξοικονομώντας σημαντικές ποσότητες νερού.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιρογιάννης, μέσα σε έναν χρόνο έχουν ενταθχεί πάνω από 1.000 αγροτεμάχια παραγωγών που χρησιμοποιούν το σύστημα με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. «Η συζήτηση που έγινε για σύστημα στα πλαίσια των εκδηλώσεων του “Water in March” (Τετάρτη 22/3) ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής γι' αυτό σκεφτόμαστε, όταν θα επαναλάβουμε καλώς εχόντων των πραγμάτων την εκδήλωση του χρόνου, να πάμε σε έναν χώρο μεγαλύτερης χωρητικότητας. Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και συμμετείχε ενεργά στη συζήτηση ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Basilikata στην Ιταλία, κ. Χρήστος Ξυλογιάννης, ο οποίος θεωρείται και στην Ιταλία ένας από τους εγκυρότερους ειδικούς στον τομέα της καλλιέργειας ακτινιδίου», ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο καθηγητής.

Τι είναι το IRMA Sys και πως λειτουργεί

Πρόκειται για ένα συμβουλευτικό σύστημα άρδευσης της καλλιέργειας του παραγωγού. «Έχουμε 6 αγρομετεωρολογικούς σταθμούς για να καλύψουμε 220.000 στρέμματα που είναι η πεδιάδα της Άρτας. Η εφαρμογή λέει στον χρήση πότε να ποτίσει και πόσο νερό να ρίξει. Το σύστημα αναπτύχθηκε από το ΤΕΙ Ηπείρου και η χρήση του είναι ανοιχτή και δωρεάν προς τους ενδιαφερόμενους μέσω του ηλεκτρονικού συνδέσμου http://arta.irrigation-management.eu/ Χαρακτηρίζουμε το σύστημα συλλογικό υπό την έννοια ότι από τη στιγμή που πάρα πολλοί παραγωγοί αξιοποιούν την εφαρμογή από την ίδια πλατφόρμα, τα αποτελέσματά τους είναι συγκρίσιμα. Έτσι το ΤΕΙ που συγκεντρώνει όλη αυτή την πληροφορία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα και πάλι προς τους χρήστες - παραγωγούς ώστε την επόμενη χρονιά οι υπηρεσίες του να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο. Η μόνη υποχρέωση του χρήστη είναι όποτε ποτίζει να το δηλώνει, να λέει δηλαδή ότι σήμερα εγώ πότισα και το πότισμα κράτησε 15 λεπτά». εξηγεί ο καθηγητής προσθέτοντας: «Το σύστημα λειτουργεί στέλνοντας ένα μήνυμα στον υπολογιστή του χρήστη κάθε φορά που μπαίνει στον λογαριασμό του. Ταυτόχρονα οι χρήστες παίρνουν και μια πιο αναλυτική πληροφόρηση που δίνει την πληροφορία για πόσες μέρες ο παραγωγός μπορεί να καθυστερήσει το πότισμα χωρίς να έχει επίπτωση στην καλλιέργειά του».

Τα αποτελέσματα του συστήματος κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του

«Εφαρμόσαμε IRMA Sys στην Άρτα όπου εδρέυει και το ΤΕΙ μας. Ο κόσμος γνωρίζει την Άρτα σαν μια περιοχή με υψηλό υδατικό δυναμικό και δεν υπάρχει πρόβλημα με τα νερά. Η αλήθεια είναι ότι αν και η περιοχή διαθέτει πολλά επιφανειακά νερά η παροχή του νερού από τους τοπικούς ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ γίνεται μέσω ενός αρκετά απαρχαιωμένου συστήματος. Υπάρχει ζήτημα με καλλιέργειες που θέλουν οποιαδήποτε ώρα της ημέρες νερό. Οι παραγωγοί καταφεύγουν στη λύση των γεωτρήσεων οι οποίες καθίστανται προβληματικές ειδικά από τη στιγμή που πολλοί άνθρωποι μπαίνουν στην καλλιέργεια χωρίς να έχουν μεγάλα κτήματα. Το ακτινίδιο ήταν μια καλή συγκυρία ως μια δυναμικά ανταπτυσσόμενη καλλιέργεια στην Άρτα. Υπάρχουν αρκετά κτήματα 30 στρεμμάτων ενώ συμμετέχουν και κτήματα των 100 συνεχόμενων στρεμμάτων ακτινιδίων που εφαρμόζουν το σύστημα. Αυτή τη στιγμή έχουμε 120 χρήστες εγγεγραμμένους στην πλατφόρμα του συστήματος και 1000 αγροτεμάχια. Η συνολική έκταση που καταλαμβάνουν τα χωράφια φτάνει τα 2.500 στρέμματα. Φιλοδοξούμε να επεκταθούμε στο σύνολο των καλλιεργειών ακτινιδίου της Άρτας που φθάνουν τα 12.000 στρέμματα.

Μιλάμε με συνεταιρισμούς όπου κάνουμε ενημερωτικές εκδηλώσεις και συναντήσεις. Επιβεβαιώσαμε πέρσι στην πράξη ότι ο παραγωγός γλιτώνει 10 -15 ποτίσματα ετησίως ή και παραπάνω. Παραγωγοί που συμμετείχαν στη συζήτηση στις 22/3 μας ανέφεραν ότι εκτός από την εξοικονόμιση νερού είδαν βελτίωση και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της καλλιέργειάς τους. Επίσης θα ήθελα να πω ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα αρκετοί παραγωγοί να ποτίζουν βάσει των συναδέλφων τους που χρησιμοποιούν το σύστημα.Υπάρχει μελέτη στις ΗΠΑ που δείχνει ότι το 25% των αγροτών πότιζαν όταν έβλεπαν πότε ποτίζει ο διπλανός τους. Παραγωγός  της Άρτας που χρησιμοποιεί την εφαρμογή και γνώριζε ότι στο Αγρίνιο πότιζαν συνάδελφοί του απευθύνθηκε σ' εμάς ρωτώντας γιατί το σύστημα δεν του υποδείκνυε να ποτίσει. Αποδείχτηκε ότι το σύστμα ήταν σωστό. Εκτός από τους μετεωρολογικούς σταθμούς έχουμε και ορισμένους πιλοτικούς αγρούς όπου επαληθεύουμε τις υποδείξεις του συστήματος μέσω αισθητήρων υγρασίας που βρίσκονται στο έδαφος των χωραφιών. Βεβαίως οι αισθητήρες κοστίζουν πολύ ενώ το σύστημα είναι δωρεάν οπότε το γεγονός ότι η απόκλιση των στοιχείων των αισθητήρων σε σχέση με τις υποδείξεις του συστήματος ήταν της τάξης του 1% χαροποίησε ιδιαίτερα τόσο τους παραγωγούς που το χρησιμοποιούν όσο και εμάς τους ίδιους».

Στόχος η υιοθέτησή του IRMA Sys από όλους τους παραγωγούς ακτινιδίου

Στόχος του ΤΕΙ Ηπείρου είναι η επέκταση του συστήματος σε όσο το δυνατόν περισσότερους καλλιεργητές ακτινιδιάς και γιατί όχι και σε άλλα είδη καλλιεργειών που απαιτούν πολύ νερό, όπως το τριφύλλι, το καλαμπόκι κ.λ.π. Όπως ανέφερε ο κ. Τσιρογιάννης: «Αυτή τη στιγμή κάποιος μπορεί να πάρει συμβουλές για άλλες καλλιέργειες όπως τις ελιές και τα εσπεριδοειδή ωστόσο εκεί το σύστημα λειτουργεί μόνο βάσει βιλιογραφικών δεδομένων και δεν υπάρχουν πιλοτικοί αγροί, οπότε θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί» . Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έχουν γίνει συζητήσεις με την Περιφέρεια Ηπείρου και υπάρχει θετική ανταπόκριση για τη στήριξη του συστήματος: «Έχουμε ήδη υποβάλει μια πρόταση επέκτασης στις υπόλοιπες κύριες πεδιάδες της Ηπείρου. Θα ήθελα τέλος να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον κ. Χαρτζουλάκη από το ΕΘΙΑΓΕ που είχε ξεκινήσει μια ανάλογη προσπάθεια παλαιότερα. Πλέον το ευχάριστο είναι ότι έχουμε νέους αγρότες που είναι όλο και πιο διαθέσιμοι σε τέτοιες πρωτοβουλίες».

agrotypos.gr