proactive

Συνδεση

Οι προϋποθέσεις για τη χρήση εισαγόμενου σπόρου από αγρότες

Η απόκτηση από άλλα κράτη – μέλη πολλαπλασιαστικού υλικού καλλιεργούμενων φυτών (σπόρους, μοσχεύματα άριζα- έρριζα) επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες της δικής τους αγροτικής εκμετάλλευσης (και όχι για εμπορία). Για την απόκτηση του πολλαπλασιαστικού υλικού αυτής της μορφής δεν απαιτείται άδεια εμπορίας καμίας μορφής.

Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωση του το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Λάρισας (ΚΕΠΠΥΕΛ), ενημερώνοντας σχετικώς όλους τους παραγωγούς του Ν. Λάρισας ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που είναι εγγεγραμμένο στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ΜΑΑΕ, βάση του ν. 4351/2015 (Α΄164).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που υπογράφει η α.α. προϊσταμένη Τμήματος Δρ. Χρυσούλα Β. Τερζούδη «για να αποφύγουμε φαινόμενα εμπορίας καθώς και για να τηρηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησης πολλαπλασιαστικού υλικού από άλλα κράτη – μέλη οι παραγωγοί μετά την άφιξη του πολλαπλασιαστικού υλικού στον τόπο εγκατάστασης της εκμετάλλευσης τους οφείλουν:

  • Να το δηλώσουν με υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (κατά τόπους Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης, πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ)
  • Πέραν της υπεύθυνης δήλωσης απαιτείται Δελτίο Αποστολής ή Τιμολόγιο Αγοράς
  • Αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης ΟΣΔΕ
  • Βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ΜΑΑΕ, η οποία εκδίδεται από την ίδια υπηρεσία (κατά τόπους Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης, πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ)
  • Να καταβάλουν το προβλεπόμενο ανταποδοτικό τέλος για το πολλαπλασιαστικό υλικό που δηλώθηκε

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης (πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ) πραγματοποιούν τους διοικητικούς ελέγχους εγγράφων και σημάνσεων του πολλαπλασιαστικού υλικού (καρτελάκια) που πρέπει να φέρει ανάλογα με τους ειδικούς τεχνικούς κανονισμούς ελέγχου πιστοποίησης και εμπορίας κάθε είδους καθώς και της ύπαρξης ή μη φυτοϋγειονομικών διαβατηρίων για τα είδη που απαιτείται σύμφωνα με τις ισχύουσες φυτοϋγειονομικές διατάξεις της κείμενης εθνικής νομοθεσίας. Επίσης τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης (πρώην ΚΕΠΠΥΕΛ) πραγματοποιούν δειγματοληπτικούς εργαστηριακούς ελέγχους του πολλαπλασιαστικού υλικού, ειδικότερα για τα είδη: αραβόσιτος (καλαμπόκι), σόγια, βαμβάκι, ελαιοκράμβη, τεύτλα και βιομηχανική τομάτα, ελέγχεται εργαστηριακά η παρουσία προσμίξεων με γενετικά τροποποιημένους σπόρους. Εφόσον πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε παράβαση, θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες νομοθετικά κυρώσεις».

agro24.gr